fbpx

Nederland – een van Europa’s grootste startup-ecosystemen

Nederland staat internationaal bekend om zijn open cultuur en de focus op ondernemerschap en innovatie. Met onze ongeëvenaarde digitale infrastructuur, technisch hoogopgeleiden, Engelssprekenden en een open bedrijfscultuur vormen we een aantrekkelijke testmarkt voor nieuwe bedrijven. In 2019 is Nederland de thuisbasis van meer dan 10 toonaangevende innovatiecentra, waar startups profiteren van high-end incubators en R&D-faciliteiten.

Een nieuwe regeling maakte het vanaf 2015 al mogelijk voor ambitieuze ondernemers buiten de Europese Unie om een tijdelijke verblijfsvergunning aan te vragen. Het startersvisum heeft als doel  ambitieuze ondernemers één jaar de tijd te geven om een innovatief bedrijf te starten. De voorwaarde is wel dat deze startende ondernemer wordt begeleid door een ervaren mentor die in Nederland is gevestigd. Na dit jaar kan de ondernemer in overleg zijn verblijfsvergunning laten verlengen. 

In dit artikel lopen we door de stappen die je moet nemen als je een business wilt runnen in Nederland. 

Startups en ondernemen in Nederland 

Wat heb je nodig om als ondernemer naar Nederland te komen? Informatie over vergunningen, visa, gereglementeerde beroepen en kwalificaties vind je in ons artikel: “Als expat een bedrijf starten in Nederland – Houd rekening met de volgende administratieve zaken!

Hoe start je een bedrijf? Een checklist en informatie over onder andere het kiezen van een juridische bedrijfsvorm en registratie vind je in ons artikel: “Hoe start je een eigen bedrijf

De Nederlandse startup cultuur: waar houd je rekening mee?

Het schrijven van een businessplan. Het is niet verplicht, maar het helpt wel als je een eigen bedrijf wilt opstarten. In een businessplan schets je jouw plannen – wat ga je verkopen of produceren? Wie zijn jouw potentiële klanten, hoe vindt je financiering? 

Als je al een baan in Nederland hebt, maar je liever een (parttime) bedrijf wilt opzetten, houd dan rekening met de volgende twee aspecten, dit kan je een heleboel tijd en moeite schelen! 

  • Controleer als eerst je contract en arbeidsvoorwaarden en vooral het concurrentiebeding. 
  • Bespreek je plannen met de baas: je bent niet verplicht om dit te doen, maar zo voorkom je problemen achteraf. 

Is het zover? Gaaf! Tijd voor een nieuw avontuur. Op naar de volgende 3 stappen: 

  1. Kies een juridische bedrijfsstructuur (bv. een eenmanszaak of een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid). De juridische structuur bepaalt onder meer de aansprakelijkheid en de fiscale verplichtingen. 
  2. Bepaal een handelsnaam voor jouw nieuwe bedrijf. Een eigen bedrijf opzetten betekent ook dat je een handelsnaam (bedrijfsnaam) moet kiezen. Dit is verplicht, je moet er namelijk een hebben om het bedrijf in het handelsregister in te schrijven.
  3. Registreer het nieuwe bedrijf bij het Nederlandse handelsregister en de Nederlandse Belastingdienst. Nieuwe bedrijven zijn verplicht zich in te schrijven bij het Nederlandse handelsregister bij de Nederlandse Kamer van Koophandel (KVK). Run je een eenmanszaak of vennootschap? Dan krijg je een btw-nummer.
    B.V.’s en N.V.’s schrijven zich in via een notaris, die namens jou de registratie bij de Belastingdienst verzorgt. 

Zie je inmiddels door de bomen het bos niet meer? Dat kunnen we ons voorstellen. Heb je vragen over belastingen, personeel, innovatie, internationaal zakendoen, milieu, regelgeving of een andere vraag? Neem dan contact met ons op! 

At Holland Startup, first-time entrepreneurs fulfill their entrepreneurial ambitions. We guide, coach and finance young entrepreneurs to turn ideas into successful startups.

We enable young entrepreneurs to shape our society! Are you in?

share this message:
Receive the latest news

Subscribe To Our Monthly Newsletter

and receive all the news on events and programs