fbpx

Wat zijn Business Angels?

Business Angels, ook wel Angel Investors, investeren in de beginfase in startende ondernemingen, met als doel; return on investment. Business angels vervullen meestal ook de rol van een mentor en zijn met hun ervaring een echte toevoeging voor een groot aantal startende ondernemers. 

In de beginfase van een startup worden er allerlei soorten financieringsstrategieën uitgewerkt om ervoor te zorgen dat projecten slagen en er gegroeid kan worden. Een van deze strategieën is om een beroep te doen op een business angel.

Business angels vallen onder de categorie “informele” investeerders, over het algemeen hebben zij zelf een groot persoonlijk vermogen en uitgebreide ervaring in de zakenwereld. Een gemiddelde Angel investor investeert tussen de 25.000 en 100.000 euro in een bedrijf, overigens liggen deze cijfers soms veel hoger!

Business Angels zijn ‘all over the world’

Niemand weet 100% zeker waar de oorsprong van de termen angel investor en business angel vandaan komen, sommige bronnen beweren dat het uit de muzikale wereld van Broadway komt, waar producenten die financiering nodig hadden voor hun toneelstukken zich wendden tot rijke mensen uit de stad. De investeerders werden ‘Angels’ genoemd, omdat ze als godsgeschenk kwamen. 

Van Broadway naar Silicon Valley, en nu over de hele wereld. Door de laatste jaren zijn business angels beter bekend geworden in Silicon Valley, waar ze voornamelijk investeren in technische startups. Middels investeringen in deze bedrijven, in deze fase, dekken zij de kloof tussen startkapitaal en risicokapitaal. Startkapitaal is over het algemeen afkomstig van mensen die dichtbij de startup staan, risicokapitaal is over het algemeen afkomstig van investeringsfondsen die in een later stadium van het bedrijf investeren. 

Wil jij weten hoe je de juiste investeerders vindt om jouw startup te financieren? Lees dan onze blog!

Wat is het doel van Business Angels?

Het doel van de business angels is op te splitsen:

  1. Enerzijds hebben zij met hun investering in de beginfase van startende ondernemingen als doel; return on investment.
  2. Anderzijds hebben zij als doel om ondernemers te helpen hun bedrijf succesvol op de markt te brengen. 

De rol van deze investeerders is een bepalende factor geworden. Door hun betrokkenheid dragen business angels niet alleen bij met financiële middelen, maar ook met ervaring, advies, een netwerk van contacten en een heldere visie. Wist je dat Amazon, Apple en Ford in het beginstadium steun hadden van business angels? 

Business Angels investeren meer dan kapitaal

Business angels spelen een belangrijke rol in de onderneming waarin zij investeren, ze investeren niet alleen kapitaal, ook houden ze het proces nauwlettend in de gaten. Over het algemeen spelen investeerders slechts een beperkte rol spelen bij de inbreng van kapitaal in ruil voor een aandeel in de onderneming. Dat wil zeggen dat de meeste investeerders niet zo nauw betrokken zijn bij het bedrijf, angels investors daarentegen wél. 

Zodra een business angel zich verbindt aan een startup, neemt hij of zij niet alleen kapitaal mee, maar ook kennis. En niet onbelangrijk: een groot netwerk. 

Sommige business angels vinden het prettig om anoniem te blijven, maar dit is niet altijd het geval. Wat dacht je van Jeff Bezos? Het brein achter Amazon.com!

Bij Holland Startup maken first-time entrepreneurs hun ondernemersambities waar. Wij begeleiden, coachen en financieren jonge ondernemers om ideeën om te zetten in succesvolle startups.
We enable young entrepreneurs to shape our society! Doe je mee? 

deel dit bericht:
Receive the latest news

Subscribe To Our Monthly Newsletter

and receive all the news on events and programs