fbpx

Wat is een Angel Investor?

Angel Investors zijn over het algemeen vermogende particulieren die in een vroeg stadium investeren in de oprichting van een nieuw bedrijf, meestal in ruil voor eigen vermogen. In dit artikel lees je meer over angel Investors, wat doen ze precies? En wat zijn de voor- en nadelen van een angel investering?

Wie zijn Angel Investors?

Om een angel investeerder te zijn, hoef je niet perse een geaccrediteerde investeerder te zijn. Overigens zijn veel angel investors wel geaccrediteerde investeerders.

Op welke manier zijn angel investeerders anders dan VC’s?

Angel investors zijn vermogende personen (of groepen van vermogende personen) die hun eigen geld in bedrijven investeren. Risicokapitalisten (VC’s) zijn werknemers van durfkapitaalondernemingen die het geld van anderen in bedrijven investeren.

Hoe gaan angel investeerders te werk?

Angel investors investeren hun eigen geld, zodat ze verschillende bronnen van inkomsten hebben.

Ze investeren over het algemeen in bedrijven in sectoren waar ze veel over weten.

Stel dat een angel investor voorheen geld verdiende in de softwaresector, kun je je voorstellen dat hij zijn geld nu ook investeert in de softwaresector. 

Een groot voordeel van het werken met angel investeerders is het feit dat zij vaak meer bereid zijn om een groter risico te nemen dan traditionele financieringsinstellingen, zoals banken.

angel investors zijn meestal ervaren zakenmensen met een aantal jaren werkervaring én kennis. 

Angel investors melden zich over het algemeen al vroeg in de levenscyclus van een startende onderneming. Een van de redenen waarom ze angels worden genoemd, is het feit dat ze bereid zijn om geld te steken in startende ondernemingen die het moeilijk kunnen hebben om financiering te vinden. 

Angel investeerders zijn vaak vooral geïnteresseerd in de founder. Wie zit er achter het bedrijf? 

Natuurlijk betekent dat niet dat angel investors alleen naar de founder kijken. Ze kijken vanzelfsprekend ook naar factoren als de grootte van de markt, de dienst of het product zelf en de concurrentie. 

Als founder is het jouw belangrijkste taak om de angel investor ervan te overtuigen dat jij de persoon bent die deze startup naar het volgende niveau gaat brengen. 

Tip: lees ons artikel over de geheimen van Beursgenoteerde Miljardenbedrijven

Hoe ga jij te werk bij het vinden van een angel investor? 

Het allereerste waar je je op focust, is je pitch deck. Dit is in tegenstelling tot wat velen denken geen verkooppraatje, maar een korte goed uitgewerkte uitleg van het probleem dat jij met jouw startup oplost. That’s it. 

Bij het benaderen van potentiële angel investors, zorg je ervoor dat zij meer over jou te weten krijgen. De meeste angel investors zullen vragen om een pitch deck. Nogmaals, een korte goed uitgewerkte uitleg van het probleem dat jij met jouw startup oplost. Stuur dus niet overdreven veel informatie op, hoogstwaarschijnlijk is jouw potentiële investeerder niet alleen met jouw startup bezig…

Stel dat een angel investor om een uitgebreidere samenvatting vraagt, kun je de samenvatting van jouw businessplan toesturen. Hier vindt jouw potentiële investeerder zaken als jouw probleemoplossing, de marktgrootte, de concurrentie, het managementteam en het financiële plaatje.

Als je een angel investor enthousiast hebt gemaakt met jouw pitch deck of samenvatting, komt het tot een ontmoeting, een pitch meeting! 

Tip: neem tijdens de pitch meeting vooral de tijd om een goede verstandhouding op te bouwen.

Angel investeerders investeren liever in een ondernemer die ze leuk vinden, dan een idee dat ze leuk vinden. 

Nog een tip: wees jezelf. Vertegenwoordig jouw passie voor de startup. Over het algemeen is dat alles wat je nodig hebt om een angel investor te overtuigen om een deal te sluiten.

Laat je vooral niet bang maken! Ben jij er klaar voor?

Bij Holland Startup maken first-time entrepreneurs hun ondernemersambities waar. Wij begeleiden, coachen en financieren jonge ondernemers om ideeën om te zetten in succesvolle startups.
We enable young entrepreneurs to shape our society! Doe je mee? 

deel dit bericht:
Receive the latest news

Subscribe To Our Monthly Newsletter

and receive all the news on events and programs