fbpx

Waar hecht een angel investor waarde aan bij de keuze voor een financiering?

Wereldwijd worden er jaarlijks miljarden euro’s geïnvesteerd in startups, door risicokapitaalfondsen, maar vooral ook door angel investors. Wist je dat risicokapitaal verre van de meest voorkomende bron van startkapitaal is? Angel investors financieren over het algemeen meer dan 10 keer zo veel bedrijven als risicokapitaalfondsen!

Lees hier meer over het verschil tussen angel investors en risicokapitalisten!

Wat bijzonder is bij deze grote markt, is dat er weinig gegevens beschikbaar zijn over het besluitvormingsproces van angel investors, investeerders die in een ‘early stage’ van een startup kapitaal en kennis investeren.

Het is moeilijk te voorspellen of een startup zal slagen, waar baseren angel investors hun keuze op bij het investeren in een jong bedrijf? We kwamen erachter dankzij de bevindingen uit een onderzoek van Arthur Korteweg en Shai Bernstein! Zij bedachten een experiment om vast te stellen wat de kenmerken zijn van onderscheidende startups. Met als uitkomst: 

De gemiddelde investeerder vindt de founder(s) belangrijk, niet zozeer de verkoopbasis of huidige klanten.

Waarschijnlijk niet echt een verrassing, het belang van de oprichters was jaren geleden al een doorslaggevende factor. Je kunt een enorm goed businessmodel hebben, maar als het team achter het businessmodel niet enorm goed is, zien angel investors over het algemeen geen reden om te investeren. Wie zit er achter het bedrijf? 

Dit betekent natuurlijk niet dat angel investors alléén maar naar de founder(s) kijken. Ze kijken vanzelfsprekend ook naar de marktgrootte, de dienst of het product zelf en de concurrentie. 

Werkt investeren op basis van de founders van het bedrijf wel? Dat ligt aan jou! In de ideeënfase kan het lastig zijn om kapitaal aan te trekken. Als jij met jouw startup bewijst een match te zijn, kun je een beroep doen op een angel investor.  

Hoe doe je beroep op een potentiële investor?

Zorg er in ieder geval voor dat de potentiële investeerder meer over jou persoonlijk te weten komt, maar ook over jouw idee. Als founder is het jouw belangrijkste taak om de angel investor ervan te overtuigen dat jij de persoon bent die deze startup naar het volgende niveau gaat brengen. 

Een groot voordeel van het werken met angel investeerders is het feit dat zij vaak meer bereid zijn om een groter risico te nemen dan traditionele financieringsinstellingen, zoals banken. Nog een voordeel van het werken met angel investors is dat zij niet alleen kapitaal investeren, maar ook een heleboel kennis, ervaring én een groot netwerk meenemen. 

Angel investors zijn vermogende personen (of groepen van vermogende personen) die hun eigen geld in bedrijven investeren. Houd dit in ieder geval in je achterhoofd bij het benaderen van een potentiële nieuwe partner.

Een tip van Holland Startup: wees jezelf. Vertegenwoordig jouw passie voor de startup. Over het algemeen is dat alles wat je nodig hebt om een angel investor te overtuigen om een deal te sluiten.

Bij Holland Startup maken first-time entrepreneurs hun ondernemersambities waar. Wij begeleiden, coachen en financieren jonge ondernemers om ideeën om te zetten in succesvolle startups.

We enable young entrepreneurs to shape our society! Doe je mee? 

deel dit bericht:
Receive the latest news

Subscribe To Our Monthly Newsletter

and receive all the news on events and programs