De crisis doet wellicht niet gelijk denken aan groei, maar menige startup is juist in deze uitdagende tijd naarstig op zoek naar nieuwe medewerkers. Welke uitdagingen en oplossingen zijn er?
Het succes van vrijwel ieder bedrijf is niet in de laatste plaats te danken aan het team van mensen die hun vaardigheden, ideeën en energie inbrengen. Dat een slim, divers team de grootste troef van een bedrijf is, is uit vele startup-succesverhalen op te maken. En dus verdient het team extra aandacht tijdens een recessie. Zeker wanneer het onder de bijzondere omstandigheden van de pandemie ook nog eens uitgebouwd wordt.
Specialismen
“We verwachten grote klanten, dus richten we ons daar nu al op in”, zegt Federico Spiezia, directeur en medeoprichter van Bittiq. Zijn startup, die een open finance platform ontwikkelt, zag zoals vele bedrijven de markt onrustig worden, overwoog een pivot, maar vaart nog steeds stevig opwaarts binnen de ingezette koers. Afgelopen jaar zijn er verschillende nieuwe medewerkers aangehaakt, de belangrijkste uitdaging daarbij klinkt bekend: vooral softwareontwikkelaars zijn lastig te vinden. Afgelopen jaar kwamen er al zo’n vijf functies voor vrij. “Als oplossing werken we nu met freelancers, want we hadden snel mensen nodig. Maar die cruciale specialismen willen we uiteindelijk wel graag intern hebben.”
Het raak het belang van cultuur binnen een startup. Voordat er gestart wordt met rekruteren, moet dan ook duidelijk zijn hoe de cultuur van het bedrijf eruitziet en er een definitie zijn van de belangrijkste kenmerken die werknemers moeten belichamen. De geschiedenis van legio succesvolle startups laat zien dat vroege werknemers een grote invloed hebben op het succes. Dat de krapte op de arbeidsmarkt momenteel afneemt, betekent ook niet dat er sneller goede matches hoeven te zijn. Kenmerkend aan deze tijd is ook dat veel mensen hun huidige situatie eens onder de loep nemen en tot de conclusie komen dat ze toe zijn aan iets anders. Of door ontslag. Op de vacature voor Operations Manager voor Bittiq werd bijvoorbeeld veel gereageerd, maar toch werd er niemand aangenomen. De klik was er niet. “Het is een cruciale rol in ons bedrijf, dus hebben we liever geduld”, aldus de directeur. “Het viel me wel op er veel seniors van corporates waren die graag bij een startup als de onze wilden werken. Mensen die ons vooraf nog niet kenden.”
Story teller
Het succes van het team tijdens een crisis, hangt ook samen met de kracht van het leiderschap. In onzekere tijden is de rol van founders is nog crucialer dan voorheen. Er is bijvoorbeeld een geode storyteller nodig, die de visie van het bedrijf kan overbrengen op zowel medewerkers, investeerders als klanten. Wat niet verward mag worden met de noodzaak om een wereldberoemde motiverende spreker te zijn, stelt onder andere venture capitalist Dan Connor. De crux is volgens hem om de toekomst van het bedrijf, en alles wat nodig is om te groeien, naadloos te verbinden met zijn geschiedenis en grondbeginselen.
En vooral vooruit te kijken. Spiezia vergelijkt nieuwe collega’s vinden met sales: “In plaats van wachten dat mensen aankloppen, benaderen we mensen die we interessant vinden.” LinkedIn is daar wat betreft hem de beste plek voor. De meeste vinden benaderd worden door een founder geen probleem – een houding die ten opzichte van recruiters nog wel eens anders is. “Ik kan het niet genoeg benadrukken om je netwerk aan te spreken. De meeste mensen die we uiteindelijk aannemen, komen uit het netwerk van Darren, Hidde en mij (de drie medeoprichters van Bittiq, red.).”
Spontaniteit
Qua recuitment lijken de uitdagingen dus mee te vallen. Als team verbonden blijven terwijl er remote wordt gewerkt, is wel een aandachtspunt. Medewerkers kunnen zich losgekoppeld voelen van de verbondenheid in het bedrijf. Aan het begin waren er wel digiale diners, borrels en casual chats, maar na de eerste coronagolf is het enthousiasme daarvoor wel minder geworden, schetst Spiezia. “De grootste uitdaging is proberen zaken spontaan te houden.”
Neemt niet weg dat Spiezia positief tegen deze tijd aankijkt. Het online werken biedt ook kansen. Zo is de vijver om uit te vissen is groter, wat drempelverlagend werkt. “Een van onze nieuwe developers werkt bijvoorbeeld vanuit Turkije. Je kunt eenvoudiger nieuwe dingen proberen. En dat is toch wat je als startup graag wilt.”
Wil jij ook je eigen bedrijf starten? Kom naar ons gratis webinar Meet Holland Startup! We vertellen er graag meer over.