fbpx

Een startup bouwen (3/3): valideer je oplossing

Nu het juiste team, een aanzet tot een oplossing én de klanten er zijn, gaat de start-up een nieuwe fase in om de oplossing te valideren, die een jaar tot anderhalf jaar duurt. Een fase waarin ze over meer kapitaal beschikt. Een kans en een valkuil tegelijk, wijst de praktijk uit.

Ontwikkel wat de klant wil

“Het is een valkuil om de blik naar binnen te richten als je funding hebt gekregen, terwijl de markt zich door blijft ontwikkelen”, zegt Robbert Jan Hanse, oprichter en CEO van Holland Startup. Hij benadrukt dat het essentieel is om de blik dus naar buiten gericht te houden en één onderdeel te kiezen om uit te werken en te testen. Dat bouwt de startup stapsgewijs uit naar meer.

Een uitdaging daarbij is dat je dus moet ontwikkelen wat de klant wil, maar je hem niet direct kan vragen wat hij wil, want dan geeft hij niet de juiste antwoorden. Ook hier geldt, net als eerder in het proces: build, measure, learn. Waarbij altijd gezocht wordt naar de kleinste ontwikkeling, wat is minimaal genoeg om verder te komen?

Experimenteren staat centraal

Tegelijkertijd tonen de teams aan dat klanten het product daadwerkelijk willen kopen. Een opmaat naar sales en omzet. Ook daar staat experimenteren centraal. Net zoals bij de productontwikkeling wordt het salesproces ook ontwikkeld op basis van snelle, korte experimenten. Waarmee een salestraject gevormd wordt dat voor continuïteit kan zorgen in latere fases. Er wordt gestuurd op omzet, idealiter verspreid over meerdere klanten. Want daarmee is het eenvoudiger om de nodige opvolg financiering aan te trekken.Daarna zijn de teams op weg naar de gewilde ‘hockeystick’ in omzetontwikkeling die ervoor zorgt dat zij (nog) steviger in hun schoenen komen te staan. En de fase van schalen richting een scale up in zicht komt.

In deze serie artikelen leggen we je uit hoe Holland Startup stap voor stap, op eigen wijze talentvolle bedrijven bouwt.

Lees deel 1 van deze serie hier

Lees deel 2 van deze serie hier


Wil je meer weten over starten met Holland Startup? Kom naar ons gratis webinar Meet Holland Startup!

deel dit bericht: