fbpx

Tips om je thuiswerk dag door te komen

Thuiswerken, voor de een een makkie, en de ander een hel. Nu een overgroot deel van Nederland vanwege het coronavirus thuis moet werken, komen er we er helaas niet meer onderuit. 

Waar de een zich prima de hele dag in een kamertje kan opsluiten, om daar in alle concentratie lekker aan het werk te gaan, loopt de ander tegen behoorlijk wat problemen aan. 

Denk bijvoorbeeld aan de (soms lastige) communicatie met je collega’s, wellicht je kinderen die nu ook de hele dag thuis zitten, of je over enthousiaste huisdieren die maar al te graag aandacht van je willen opeisen. 

Toch zijn er manieren om het dragelijker te maken. Wij zetten hier een aantal tips voor je op een rijtje, waaronder ook een aantal tips van de startups en co-founders uit ons startup portfolio. 

Tip 1:

Probeer je werk en privé zoveel mogelijk gescheiden te houden. Dit is echt cruciaal. Wanneer je dit niet doet blijft je alleen maar met onafgeronde werktaken in je hoofd zitten. Dit zorgt voor minder energie, je raakt op den duur minder gemotiveerd wat zich weer uit in minder productiviteit. 

Creëer dus wanneer mogelijk je eigen werkplek thuis. Een vaste werkplek waar jij je werkuren doorbrengt. Trek je normale werkkleding aan, net zoals je doet als je naar het kantoor gaat, en houdt je normale werkuren aan. 

Tip 2:

Dit sluit aan bij het werk en privé gescheiden houden: Wanneer je je normale werkuren aanhoudt, is het ook heel goed om de dag écht af te sluiten. 

Dit kan voor iedereen wat anders betekenen. Voor mij houdt dit in dat ik aan het einde van de dag mijn laptop dicht klap en weg leg en daarna lekker ga koken met mijn vriend. Dit zorgt bij mij voor ontspanning en het gevoel dat mijn werkdag er ook echt op zit. 

Voor sommige helpt het ook om de laptop echt op te bergen, uit het zicht, zodat je niet meer stiekem toch nog even snel een mailtje kan beantwoorden. Zorg in ieder geval dat wanneer je klaar bent met werk, je ook echt de dag afsluit en aan iets anders begint wat jou ontspant.

Tip 3:

Wanneer mogelijk: blijf vooral bewegen! Sporten is belangrijk voor je geest. Je maakt dan endorfine, serotonine en dopamine aan. Dit zijn neurotransmitters die bewezen werken tegen angst en depressie. Er zijn nu veel sportscholen die sportlessen geven via live streams, dus daar zou je eventueel gebruik van kunnen maken.

Geen zin om binnen te lopen zweten? Ga naar buiten, maak een wandeling, geniet van de zon en van de natuur. Wel een kleine sidenote: Zoek geen drukke plekken op en houdt uiteraard 1,5 meter afstand van anderen. 

Tip 4:

Blijf gezond eten. Nu je thuis zit, heb je minder eten nodig dan normaal. Dus minder suikers, maar wel meer vitamine C, D, B6, B12 en zink. Eet dus genoeg fruit en vlees-, vis-, noten-, en zuivelproducten. Je zal zien dat je hier meer energie van krijgt en dat je je en stuk fitter voelt!

Tip 5:

Neem voldoende pauzes. Pauze nemen zorgt voor een verhoogde productiviteit. Er bestaat een misverstand dat mensen denken dat overslaan van pauzes voor meer vinkjes zorgen op je to-do lijst. Dit klopt niet helemaal. Het lichaam heeft namelijk gedurende de werkdag regelmatig rust nodig.

Tips van onze startup portfolio:

Tip van Hidde, co-founder van Bittiq: 

Wat voor mij vooral heel erg helpt is even naar buiten gaan. De calls die zonder video zijn kan je ook tijdens een wandeling doen. Dat doet echt wonderen. 

Tip van Felix, co-founder van Neurolytics: 

Houdt werk en privé gescheiden en houdt de standaard werkritme aan. Trek je normale kleren aan, alsof je naar werk gaat, en probeert aparte plekken aan te houden waar je werkt. Berg ook ‘s avonds je laptop weer op, uit het zicht. Op die manier heb je echt even tijd voor privé en ontspanning en houdt je een lijn tussen werk en privé. 

Neem ook genoeg pauzes en natuurlijk een lunch break. Anders blijf je maar zitten en werk je aan een stuk door, waar je toch dan concentratie verliest. Dan krijg je van die gezapige smoezelige dagen, die ten koste gaan van je energie, kwaliteit en productiviteit. 

Tip van Matteo, co-founder van Bynd: 

Probeer afleiding zoals je telefoon of sociale media tot een minimum te beperken. Stel ook korte deadlines op om je doelen of taken te behalen. Op deze manier weet je wat je moet doen en kan je ook tevreden zijn wanneer je iets binnen een bepaalde deadline hebt afgemaakt.

Tip van Bram, co-founder van LocalPepper:

Creëer je eigen werkplek thuis. Daarnaast heb ik goede digitale communicatie met mijn co-founder en probeer ik veel in beweging te blijven. Wat mij ook helpt is onze junglekat, die soms  om de hoek komt kijken 🙂 

Tip van Suzanne, Entrepreneur in Residence: 

Kleed je aan alsof je nog gewoon naar het kantoor gaat. Je brein werkt voor een groot deel op associaties. Als je de hele dag in je joggingbroek of pyjama doorbrengt, dan geef je onbewust het signaal af dat je vandaag niet productief hoeft te zijn.

Tip van Yvonne, co-founder van NearOnes:

Wij hebben laatst een vergadering gehouden op de fiets! Een hele leuke, originele manier om buiten zijn en werk te combineren. 

NearOnes tijdens een fiets vergadering

deel dit bericht: