fbpx

Succesvol starten: waar je op moet letten bij het vinden van een geschikte co-founder voor je startup

De tech-expert gekoppeld aan de ‘regelaar’. De geschiedenis van de tech-industrie laat zien dat de juiste ondernemers duo’s ver kunnen komen. Maar hoe vind je nu een goede co-founder? “Vorm geen te concreet beeld en zoek naar iemand die in de juiste mate van jou verschilt”, stelt Tamim Karim, Talent Manager bij venture builder Holland Startup.

Van Bill Gates en Paul Allen bij Microsoft tot Snapchats Evan Spiegel en Bobby Murphy. In verhalen over hun weg omhoog wordt regelmatig gerefereerd aan het belang van de goede wisselwerking tussen de twee personen, zeker aan het begin. “Hoe eerder je in het startupproces zit, hoe belangrijker kwaliteit van je team is”, zegt Karim, die bij Holland Startup – waar nieuwe ondernemers binnenkomen zonder businessplan, maar met ambitie – starters begeleid in het vinden van een co-founder.

Afstand

Tot een match komen, gebeurt deels op ervaring. “We weten wat in het verleden gewerkt heeft, daarnaast kijken we ook naar een aantal wetenschappelijke bronnen. Bepaalde combinaties zijn succesvoller dan anderen.”
Hij wijst onder andere op de drie basisprofielen ‘industrie-expert’, ‘commerciële expert’ en ‘product/tech expert’, die houvast bieden. “Je wilt dat een duo zo veel mogelijk van die drie onderdelen in zich heeft.”
In de praktijk kan dit betekenen dat de ene founder veel marktkennis heeft en de andere een developers-achtergrond heeft.

Tegelijkertijd wordt ook gekeken naar persoonlijkheid, volgens de Big 5 personality-indeling. Cruciaal is bijvoorbeeld open staan voor nieuwe dingen, zegt Karim. Een van de belangrijke kenmerken van een ondernemersgeest. “Je moet iets op verschillende manieren kunnen bekijken en het leuk vinden om dat te doen. Dat gaat niet om expertise, maar om natuurlijk gedrag.”
Belangrijk is volgens Karim dat de twee persoonlijkheden in de juiste mate van elkaar verschillen: niet te dicht op elkaar, want dan zit je elkaar in de weg. Niet te ver van elkaar af, want dan kom je er samen niet uit.

Emotie

Tools, wetenschap en ervaring zijn prettig, maar het onderbuikgevoel speelt ook mee. Zowel tussen de founders als vanuit Holland Startup. “Het is voorgekomen dat iemand twee partners op het oog had, één die op papier perfect paste, de ander waar het vooral persoonlijk erg goed mee klikte. Met die laatste is hij gestart en dat is een succes geworden. Het is geen exacte wetenschap.” Om die reden worden de nieuwe founding duo’s bij Holland Startup ook goed geobserveerd vanaf hun start. “We kijken naar wat iemand wil, kan en leuk vindt om te doen. Vooral op het vlak van ambitie moet je gelijk zijn aan elkaar. En het eens zijn over wat je met z’n tweeën nastreeft.”

Los van alle profielen en persoonlijkheden ook gut feeling: je moet het leuk vinden om diegene samen te werken. Je zult ongetwijfeld af en toe samen een nachtje door moeten halen.” Een vergelijking met een huwelijk wordt regelmatig gemaakt. En, even side step, in Sillicon Valley is ‘relatietherapie’ voor startup founders dan ook met een opmars bezig, schreef The Verge eerder dit jaar. Het onderstreept hoe belangrijk het niet alleen is om het juiste zakelijke talent aan je te binden, maar ook op emotioneel vlak elkaar goed aan te voelen en vullen.

Geen concessies doen

Gevraagd naar wat ondernemers zelf kunnen doen om een goede businesspartner te vinden, haalt Karim het belang van een goed netwerk aan. “Probeer zoveel mogelijk mensen te spreken via bijvoorbeeld evenementen, hackathons en je reeds bestaande netwerk. Je vergroot je kans op succes door online te vertellen waar je mee bezig bent en zorg dat je je weg weet in de startupnetwerken. In die laatste lopen veel mensen rond met hetzelfde doel als jij: een bedrijf beginnen.”

Enkele andere tips heeft de talentmanager ook. Zoals niet vooraf een perfecte match in je hoofd hebben, want die bestaat niet. En ook niet zo graag een start-up willen beginnen dat je jezelf wegcijfert. “Je moet nooit tegen je eigen interesse in werken. Jij wilt een bepaald doel bereiken – van jezelf ontwikkelen tot de wereld verbeteren. Daarin wil je geen concessies hoeven doen voor een ander. Anders gaat de energie eruit. Definieer daarom goed wat je wilt; wat je belangrijk en minder belangrijk om je in aan te passen.”

Nachtje doorhalen
Het initiatief ligt, zoals alles gedurende het startup-ontwikkeltraject, bij de ondernemers, benadrukt Karim. Holland Startup kijkt mee om op basis van ervaring bij te dragen. “Het is onze taak om founders een spiegel voor te houden. Dat zit ingebed in ons proces.” Hoe de ondernemerskoppels zich ontwikkelen, wordt voortdurend dan ook voortdurend geëvalueerd, net zoals dat bij de ontwikkeling van de business zelf gebeurt.

De keuze om met duo’s te werken, is daarbij een strategische. De literatuur en praktijkervaring van veel marktspelers wijst erop dat je significant eerder geneigd bent om te falen als je alleen bent, stelt Karim. “Een startup beginnen is heel uitdagend: je bent druk met je probleemstelling, de klant, het product en daarnaast nog marketing, sales en fondswerving. Dat is lastig af te bakenen in je eentje. En je hebt er ook niet de tijd voor om het allemaal zelf te doen. Plus: het maakt een nachtje doorhalen en tegenslagen verwerken, waar iedere startup mee te maken krijgt, ook gewoon veel prettiger.”

deel dit bericht:
Receive the latest news

Subscribe To Our Monthly Newsletter

and receive all the news on events and programs