fbpx

Startup investeringen – Real Life vs. Televisie

Wanneer je naar Shark Tank of Dragon’s Den kijkt, zie je hetzelfde format: een panel van investeerders leunt achterover in grote leren stoelen. De oprichter van de start-up staat tegenover het panel en levert een enthousiaste pitch, waarbij hij eindigt met het getal dat hij nodig heeft om zijn bedrijf overeind te houden: €250.000 voor 10% van zijn bedrijf. De investeerders knikken goedkeurend (of afkeurend). En laten eigenlijk nog niet zo heel goed merken wat ze écht van deze pitch vinden. 

Langzaam komt het gesprek op gang – de investeerders stellen de ondernemer een aantal inhoudelijke vragen, overleggen met elkaar en doen een tegenbod: 51% van het bedrijf voor een investering van €100.000. De ondernemer, eerst zo zeker van zijn vaak, probeert tevergeefs te onderhandelen, waarop hij uiteindelijk besluit dat hij de deal moet aangaan. Zelfs als dat betekent dat hij de meerderheidscontrole over het bedrijf opgeeft. 

Het scenario dat hierboven staat beschreven is een typische vertoning van een hopeloze ondernemer en een groep rijke investeerders, die money en power hungry zijn. Een dramatisch voorbeeld van hoe het NIET moet. 

Hoe het investeren in startups echt werkt

Heel anders is het volgende (realistischere) scenario: een groep mensen komt samen met als doel hun innovatieve oplossing voor een gemeenschappelijk probleem te testen. Na deze testfase wordt het product/de dienst aangepast, nogmaals getest en komen ze erachter dat hun idee daadwerkelijk een gemeenschappelijk probleem op kan lossen!

Deze groep innovatievelingen besluit om dat idee om te zetten in een bedrijf. Maar om hun droom waar te maken, hebben ze advies nodig van doorgewinterde ondernemers die al eerder succesvolle bedrijven hebben opgebouwd. En een investering…

Dit is waar investeerders om de hoek komen kijken.

Als je een goed idee hebt en je er een bedrijf omheen wilt bouwen, kun je zelf aan de slag met de financiering. Op deze manier kan het langer duren, maar je hebt je lot (en vermogen) in eigen handen. Ook kun je een lening afsluiten om van start te gaan. Allebei veelvoorkomende methodes.

Wil je daarentegen een stuk harder groeien? Dan is het een goed idee om startkapitaal aan te trekken. 

Hoe je dat doet? We laten je kennismaken met drie manieren om startkapitaal aan te trekken!

Startkapitaal aantrekken

  1. Benader een angel investor. Angel Investors zijn over het algemeen vermogende particulieren die in een vroeg stadium investeren in de oprichting van een nieuw bedrijf, meestal in ruil voor eigen vermogen. Ze investeren over het algemeen in bedrijven in sectoren waar ze veel over weten. Een groot voordeel van het werken met angel investeerders is het feit dat zij meestal ervaren zakenmensen met een aantal jaren werkervaring én kennis. 
  2. Vraag een subsidie aan. Subsidies hebben de voorkeur voor startende bedrijven, vooral omdat ze niet terugbetaald hoeven worden, een subsidie kost je geen eigen vermogen. Natuurlijk kun je aanspraak maken op de startersaftrek en zelfstandigenaftrek, maar het kan nooit kwaad om onderzoek te doen naar subsidies. 
  3. Equity crowdfunding. Equity crowdfunding is specifiek ontworpen om starters of bedrijven die zich in een vroeg ontwikkelingsstadium bevinden te helpen. Met equity crowdfunding laat je investeerders aan boord van jouw bedrijf in ruil voor een financiering.  Met deze methode nemen investeerders risico’s, als jouw bedrijf niet succesvol is, verdienen zij hun investering niet terug! 

Bij Holland Startup maken first-time entrepreneurs hun ondernemersambities waar. Wij begeleiden, coachen en financieren jonge ondernemers om ideeën om te zetten in succesvolle startups.
We enable young entrepreneurs to shape our society! Doe je mee? 

deel dit bericht:
Receive the latest news

Subscribe To Our Monthly Newsletter

and receive all the news on events and programs