fbpx

Open banking: deze zeven startups moet je kennen

De fintechsector is de afgelopen jaren geëxplodeerd. Van slimme payment providers tot neobanks, de financiële wereld is flink opgeschud. En met de komst van PSD2, dat de mogelijkheden van open banking verruimt, is het eigenlijk pas net begonnen. Daarom zetten we zeven startups op een rij die de open banking-economie vormgeven.

Plaid: API voor bankdata

Het Amerikaanse Plaid verlaagt de drempel tot het bouwen van financiële technologie door weeffouten in de infrastructuur van banken en creditcard-uitgevers te repareren. Met behulp van hun REST API (Application Program Interface) kunnen ontwikkelaars transactie- en accountgegevens krijgen van allerlei grote financiële instellingen. De startup geeft daarbij context bij alle transacties. Plaid ziet open banking als opmaat naar open finance. “Open finance maakt in feite elke digitale financiële rekening open in plaats van alleen een bankrekening, waaronder investeringsrekeningen, schuldrekeningen enzovoort”, schetst chief operating officer Eric Sager.

TrueLayer: ontwikkelplatform voor financiële apps

TrueLayer biedt een platform om financiële apps te bouwen die verbinding maken met bankgegevens, accounts verifiëren en realtime toegang krijgen tot transacties in. Zo kunnen ontwikkelaars applicaties bouwen die, indien daar toestemming voor is gegeven, toegang krijgen tot de bankgegevens van consumenten. Waarbij ze betalingen kunnen opstarten en snel uitvoeren. En de eigenaar van de rekening inzicht krijgt in zijn inkomsten en uitgaven om betere en vlottere beslissingen te maken. CEO en medeoprichter Francesco Simoneschi: “Wij zijn van mening dat elk initiatief dat meer bedrijven in staat stelt open banking te omarmen, goed is voor alle betrokkenen – van fintechs tot consumenten.”

Tink: aanbieder van open banking API’s

De Zweden van Tink richten zich op het aanbieden van plug & play interfaces waarmee banken en fintech-bedrijven producten voor accountaggregatie, betalingsinitialisatie, gegevensverrijking en personal finance-beheer kunnen ontwikkelen. Hierbij zet het machine learning-modellen in om gegevens te analyseren die afkomstig zijn uit meerdere bronnen. Klanten kunnen de producten integreren in hun bestaande apps of tot stand-alone services ontwikkelen. Volgens CEO en medeoprichter Daniel Kjellén maakt het verbinden met zijn platform het andere startups veel eenvoudiger om toegang te krijgen tot bankgegevens dan dat ze afzonderlijk op elke bank moeten aansluiten. “Je ziet twee megatrends in het bankwezen: een verschuiving van analoog naar digitaal en van gesloten naar open.”

 FinanzGuru: geeft consumenten grip op financiën

Waar veel open banking startups zich op de b2b-markt richten, focust FinanzGuru zich op de consument. En doet dit middels een app om verschillende rekeningen en contracten in samen te brengen. Bij welke bank een klant aangesloten is maakt daarbij geen verschil. Waarbij de startup inzichten biedt in de inkomsten en uitgaven van deelnemers, zodat ze grip kunnen krijgen op hun financiële huishouding. Onlangs is er ook een betaalfunctie toegevoegd aan de app, die het voor klanten nog gemakkelijker moet maken om ​​overzicht te houden op hun financiën. “Onze app wordt zo een echte digitale portemonnee die dagelijks relevant is voor de klant”, stelt algemeen directeur Benjamin Michel.

solarisBank: API’s voor de ontwikkeling van banking-platfomen

Deze startup ontwikkelt een gelicenseerd banking-platform dat toegankelijk is via een API. En stelt digitale bedrijven in staat om custom diensten te creëren. Onder andere betalingsdiensten voor marketplaces, het uitgeven van vouchers, e-money en escrow-oplossingen behoren tot de mogelijkheden. Daarnaast biedt het Duitse bedrijf ook een reeks bankdiensten via API’s, ondersteuning voor het aanmaken en onderhouden van rekeningen, transactiediensten en deposito- en kredietactiviteiten. “Financiële dienstverlening zal in veel andere bedrijfstakken doordringen”, voorspelt CEO Roland Folz. “En omgekeerd zullen veel andere industrieën financiële diensten gaan aanbieden.”

Bittiq: open finance platform

Het Nederlandse Bittiq creëert open financieringsoplossingen waarmee bedrijven nieuwe en verbeterde financiële diensten kunnen aanbieden. Dit doet ze onder andere door aggregatie van financiële gegevens, slimme gegevensanalyse en tools voor financieel welzijn. Klanten krijgen daarbij veilige toegang tot het gebruik van financiële gegevens om zo hun diensten te kunnen verbeteren. De oplossingen zijn geschikt voor financiële dienstverleners van verschillende grootten, van grootbanken tot kleine fintechbedrijven. “De winnaars gaan de partijen zijn die verouderde verdienmodellen kunnen loslaten en de klant kunnen binden door op de lange termijn financieel welzijn te bieden”, aldus Hidde Koning, CEO en medeoprichter van Bittiq.

Synapse: white-label API’s voor bankdiensten

Dit bedrijf uit San Francisco biedt onder andere op betalings-, deposito-, krediet- en investeringsproducten aan als API’s, gericht op fintech-bedrijven die zo financiële producten kunnen bouwen en lanceren. Aanvullend stelt ze eveneens via API’s banken in staat om hun back-endactiviteiten te automatiseren. De grootbanken zullen niet het middelpunt van de nieuwe golf in fintech zijn, stelt Synapse CEO Sankaet Pathak. “We willen het internetbedrijven heel gemakkelijk maken om financiële diensten te distribueren.”

Wil jij ook je eigen bedrijf starten? We komen graag met je in contact.

deel dit bericht:
Receive the latest news

Subscribe To Our Monthly Newsletter

and receive all the news on events and programs