fbpx

Ondernemer worden? 7 zaken waar je waarschijnlijk geen rekening mee hebt gehouden!

Veel mensen willen ondernemen omdat ze niet meer voor een baas willen werken, geld willen verdienen met iets waar ze goed in zijn, willen innoveren en creëren of omdat ze iets groots willen neerzetten.

Alle vier prima motivaties. Maar pas op, ondernemen vergt moed. Als het goed gaat, geniet je van vrijheid en goede verdiensten, maar als het een tijdje minder goed gaat, kom je voor een heleboel verrassingen te staan. Wij hebben er 7 voor je opgesomd:

1. Work-life balance is ineens ver te zoeken

Startende ondernemers willen de vrijheid hebben om te werken wanneer ze willen, om vakantie te nemen wanneer ze willen of om tijd door te brengen met geliefden… wanneer ze willen.

Maar als startende ondernemer ben je je eigen bedrijf. In het begin zal jouw bedrijf elk aspect van jouw leven beïnvloeden. En dat kan goed óf slecht zijn.

Er zijn namelijk geen normale kantooruren meer. Je kunt jouw werk niet op kantoor laten liggen zonder ’s avonds of zelfs ’s nachts aan te denken. Een balans tussen werk en privéleven vinden is een dagelijkse uitdaging. Het kan moeilijk zijn om tijd vrij te maken voor familie en vrienden.

2. Financiële onzekerheid is een feit

De sprong in het diepe, beginnen met ondernemen, is spannend. Je baan opzeggen vergt lef. Maar dat is pas het begin. De zekerheid van een salaris op de 20e is ineens weg. En die onzekerheid houdt voorlopig nog wel even aan. In het algemeen maken bedrijven pas in het tweede jaar winst. Als je jouw bedrijf wilt uitbouwen, is het goed om te kunnen rekenen op een buffer (of een financiering aan te vragen).

3. Discipline is alles

Om te starten met ondernemen is er meer nodig dan lef. Je zult discipline nodig hebben. Het probleem met eigen baas zijn, is dat velen te coulant zijn. Voor zichzelf. Maandag tot en met donderdag hard gewerkt? Dan kun je vrijdag toch wel lekker Netflixen op de bank?

Als je ermee kunt leven en het gaat goed, zeker! Maar als je iets groots wilt neerzetten, kun je dat Netflixen beter achterwege laten. Dat kan altijd nog.

4. Je bent niet je eigen baas

Als startende ondernemer draag je veel petten. Je bent niet alleen je eigen baas: je bent ook je eigen accountant, klantenservice, sales manager etc.

5. Wees niet bang om te falen

Meer dan 50% van de nieuwe bedrijven mislukt in de eerste vijf jaar. Dat is nu eenmaal zo, en dat is geen ramp. Er zijn talloze succesvolle ondernemers waarvan hun eerste (en tweede en derde) bedrijf mislukte, maar waarbij de vierde keer raak was!

6. Je kan het niet alleen

Simpel gezegd: als je wilt dat jouw bedrijf groeit, zul je een groot aantal zaken moeten uitbesteden. Het inhuren van anderen zal ervoor zorgen dat jij meer tijd hebt voor de belangrijke zaken. CEO’s die hun eigen boekhouding, klantenservice of accountmanagement doen? Die bestaan niet. Uitbesteden is vitaal bij het uitbouwen van jouw bedrijf.

7. Last but not least... ondernemen is niet voor iedereen weggelegd

Tegenwoordig is iedereen een ondernemer. Althans, zo lijkt het. Iedereen heeft wel een project naast zijn of haar veertig uur durende werkweek. Logisch: wie wil er geen eigen baas zijn?

Waar veel mensen geen rekening mee houden, is dat het starten van een eigen bedrijf niet eenvoudig is. Het leven van een ondernemer is een leven van onzekerheid, angst en bezorgdheid. Ondernemen vergt moed! Als je dit leven aankunt, is er niets beters dan dat.

Laat je vooral niet bang maken! Door te starten met ondernemen, maak je jouw ambities waar.

Ben jij er klaar voor?

Bij Holland Startup maken first-time entrepreneurs hun ondernemersambities waar. Wij begeleiden, coachen en financieren jonge ondernemers om ideeën om te zetten in succesvolle startups.

We enable young entrepreneurs to shape our society! Doe je mee?

deel dit bericht:
Receive the latest news

Subscribe To Our Monthly Newsletter

and receive all the news on events and programs