fbpx

Holland Startup ontrafelt de geheimen van Beursgenoteerde Miljardenbedrijven

Hoe zag een beursgenoteerd miljardenbedrijf eruit in de startfase? Hoeveel concurrenten hadden ze toen ze begonnen? Hadden de oprichters werkervaring in dezelfde branche? Werkten de oprichters eerder in een startup? Hoe lang duurde het voordat het bedrijf naar de beurs ging?

Er zijn talloze stereotypen en vooroordelen over beursgenoteerde miljardenbedrijven. In dit artikel nemen we je middels 14 feiten mee in een datagerichte aanpak om hun werkwijze en geheimen te ontrafelen!

Dit artikel gaat over bedrijven met een waarde van €1.000.000.000>. De bedrijven die uitgelicht worden in dit artikel zijn géén holdingmaatschappijen of investeringsmaatschappijen.

1) Twee of drie is het meest voorkomende aantal co-founders

Slechts 20% van al deze startups is opgericht door één persoon.

2) Meer dan de helft van de co-founders is ouder dan 35 jaar.

Natuurlijk zijn er ook jongere drop-outs, maar het grootste deel van deze founders was tussen de 24 en 36 jaar oud toen ze begonnen.

3) SaaS/Enterprise of Health/Pharma?

Jongere oprichters houden zich vooral bezig met SaaS. De oudere oprichters zitten vooral in de health sector, de biotechnologie, de farmacie of de energiesector. 

4) 50% heeft meer dan 10 jaar werkervaring

Founders van technische bedrijven hebben ongeveer 10 jaar werkervaring. Founders van farmaceutische/gezondheidsbedrijven ongeveer 28 jaar.

5) Bijna 60% is ‘Repeat’ Ondernemer.

Meer dan de helft van de beursgenoteerde miljardenbedrijven wordt door repeat ondernemers gestart. Ondernemers die al eerder een bedrijf runden. 

6) Voorgaand succes?

Bijna 70% van deze Repeat Ondernemers heeft eerder een succesvol bedrijf opgericht. En niet zomaar! Een aantal van deze Repeat Ondernemers had zelfs meer dan één succesvolle Exit

7) Bachelors en Masters zijn het meest voorkomend onder founders.

Maar ook PhD’s komen voor, vooral in de health/pharma sector. 

8) Maakt werkervaring in andere start-ups uit?

Nee. Het is een misvatting dat het werken in een startup een goede manier is om te leren hoe je zelf een bedrijf kunt starten.

9) Cloud, data, mobile, platformen zijn het meest voorkomend. 

Het merendeel van de beursgenoteerde miljardenbedrijven is een softwarebedrijf, gevolgd door bedrijven in consumentenproducten en zakelijke producten.

10) B2B én B2C?

Er zijn amper bedrijven die zowel de B2B markt als de B2C markt tegelijk bedienen.

11) Marktaandeel (een hele interessante!)

In meer dan 65% van de gevallen was het doel om marktaandeel van anderen weg te snoepen, niet om een nieuwe markt te creëren.

12) Geld- of tijdbesparing

Verreweg de best presterende startups zijn gericht op productiviteit. De tweede plek is voor bedrijven die zich richten op het besparen van geld. 

13) Tech Firma’s vs. Farma Firma’s
Tech firma’s halen zo rond de 250 miljoen aan kapitaal op, waar farmabedrijven 400~ miljoen dollar hebben opgehaald.

14) Ex founders zijn de beste angel investors.

Ex founders als Peter Thiel, Marc Benioff en Biz stone zijn ook succesvolle angel-investeerders met investeringen in meerdere miljarden dollarbedrijven. 

Een beursgang maken is voor velen een droom. Laat je vooral niet bang maken! Door te starten met ondernemen, maak je jouw ambities waar.

Maar ondanks de talloze uitdagingen waar kleine ondernemers mee te maken krijgen, zou meer dan 80% van deze startende ondernemers niet anders willen.

Overweeg jij om de sprong te wagen en jouw eigen bedrijf te starten? Go for it! Maar leest eerst ons artikel ‘Een klein bedrijf starten is geen kleine beslissing’ om erachter te komen waar je rekening mee moet houden. Dit is een must read for startende ondernemers!

Ben jij er klaar voor?

Bij Holland Startup maken first-time entrepreneurs hun ondernemersambities waar. Wij begeleiden, coachen en financieren jonge ondernemers om ideeën om te zetten in succesvolle startups. We enable young entrepreneurs to shape our society! Doe je mee?

deel dit bericht:
Receive the latest news

Subscribe To Our Monthly Newsletter

and receive all the news on events and programs