fbpx

Een startup bouwen (1/3): hoe vind je een team en thema?

Ondernemer worden zonder geld of concreet idee, terwijl je solliciteert naar je eigen bedrijf. Dus nog voordat bekend is wat dit bedrijf gaat doen. Het mag wat vreemd klinken, maar het werkt.

De persoon staat centraal

Als eerste stap gaan jonge talenten in gesprek met recruiters en de partners van Holland Startup over hun persoonlijke drijfveren. De persoon staat dus centraal, niet het idee, startkapitaal of een verdienmodel. “Dat je niet je hele spaarpot mee hoeft te nemen en zelfs geen concreet idee hoeft te hebben, is bijzonder en verlaagt de drempel tot ondernemerschap”, zegt René Roskamp, chief operating officer van Holland Startup.

Meedoen met de Pressure cooker

Die gesprekken leveren een karakterschets op. Waarna mensen die zich goed kunnen vinden in de Holland Startup-visie worden uitgenodigd voor een assessment op kantoor, waar een zogenaamde ‘Pressure Cooker’ plaatsvindt. Dit is een meerdaagse assessment waarin talenten verschillende (groeps)simulaties doorlopen en workshops krijgen over ondernemersvaardigheden.

Mensen die veel potentieel hebben gaan vervolgens door in het Holland Startup-programma als entrepreneur in residence, met als eerste fase ‘Ideation’. In deze fase gaan de talenten op zoek naar businessproblemen waarvoor zij een startupconcept voor kunnen ontwikkelen. En worden zij samengebracht met passende een medeoprichter.

Uit de pressure cooker blijkt welke vaardigheden iemand kan benutten in het programma. Bijvoorbeeld een sterke kennis van een bepaalde industrie, technische kennis, of een sterk ondernemersinstinct. “Wij hebben kennis over welke teamsamenstellingen succesvoller kunnen zijn dan andere en kunnen dus advies geven. Maar de ondernemers hebben de vrijheid om hierin zelf keuzes te maken”, aldus Roskamp.

Alle entrepreneurs in residence krijgen een basisinkomen zodat ze de tijd hebben om zich te kunnen focussen op het probleem. Hun beste idee pitchen ze vervolgens aan Holland Startup. Is er een match tussen de co-founders en het probleem: Go! Zo niet, terug naar de tekentafel.

In deze serie artikelen leggen we je uit hoe Holland Startup stap voor stap, op eigen wijze talentvolle bedrijven bouwt. Benieuwd naar deel 2 van de serie? Klik dan hier


Wil je meer weten over de starten met Holland Startup? Kom naar ons gratis webinar Meet Holland Startup!

deel dit bericht: