fbpx

Hoe vind je de juiste investeerders om jouw startup te financieren?

Ongeveer 90 procent van de startups faalt, wat betekent dat slechts 10 procent het overleeft. 

Wil jij slagen en bij die 10% horen? Dan heb je ten eerste een fantastisch idee nodig dat uniek is in jouw branche. Je hebt een businessplan én een marketingplan nodig. En misschien nog wel het belangrijkste: de kennis om kapitaal aan te trekken en de juiste investeerders te vinden.

Of je nu kiest voor crowdfunding of juist een voorkeur hebt voor private equity, het kiezen van de juiste investeerders kan jouw bedrijf maken of breken.

Er zijn een groot aantal verschillende investeringsmogelijkheden waar je op kunt bouwen bij het financieren van jouw startup. Afhankelijk van de fase waarin jouw bedrijf zicht bevindt, is de ene financieringsmogelijkheid zinvoller dan de andere.

In dit artikel laten wij je zien welke financieringsmogelijkheid bij welke fase van een bedrijf past. 

Ideeënfase

In deze fase is de ondernemer bezig met de ontwikkeling en verfijning van het concept van de startup en heeft hij middelen nodig om essentiële taken uit te voeren, zoals het opstellen van een gedetailleerd businessplan. Bij deze fase horen een aantal mogelijkheden, waaronder bootstrapping. 

In de Ideeënfase kan het voor bedrijven moeilijk zijn om externe financiering aan te trekken, dus in veel gevallen is het aan de oprichter om het startkapitaal te verstrekken. 

Ook vragen veel ondernemers in de ideeënfase financiële steun van vrienden en familie. Dit zijn over het algemeen jouw fans van het eerste uur, diegenen die jou het liefst succesvol willen zien. 

Nog een voordeel: vrienden en familie zullen geen torenhoge rentes vragen! 

De pre-seedfase

In deze fase heeft de ondernemer extra middelen nodig om de huidige groei te ondersteunen. Een ondernemer kan blijven vertrouwen op financieringsmogelijkheden uit de ideeënfase, maar het kan zeker geen kwaad om daarnaast ook nieuwe externe mogelijkheden te verkennen.

Crowdfunding is een veelvoorkomende financieringsmogelijkheid in deze fase. Het mooie van crowdfunding is dat het mogelijkheden biedt voor letterlijk iedereen, voor zowel startup als investeerder.

Bedrijven in de Pre-Seed fase kunnen ook een beroep doen op incubators of accelerators. Incubators en accelerators zijn er om startende bedrijven naar het volgende level te helpen. De meeste incubators bieden middelen, waaronder kantoorfaciliteiten en consultancy, maar vaak kun je ook gebruik maken van netwerkmogelijkheden en zelfs seed funding.

Angel Investing. Angel investors zijn over het algemeen particulieren in plaats van bedrijven, dat betekent dat de investeringen meestal wat kleiner zijn. Denk hierbij aan investeringen van €50.000 tot €100.000. Angel investeerders investeren met de verwachting van een hoge return on investment en investeren vaak meer dan alleen in de vorm van financiën, over het algemeen investeren zij ook tijd en kennis in bedrijven in de pre-seedfase.

De Seedfase

In de Seedfase begint het écht te lopen. De voorbereidingen worden afgerond, tijd voor het echte werk. Voor een ondernemer is de uitdaging in deze fase om marktaandeel te veroveren. In dit stadium worden over het algemeen bedragen tussen de 1 en 25 miljoen euro opgehaald. 

Een investering van risicokapitalisten (VC’s) is gebruikelijk in de Seedfase. Deze investeerders maken deel uit van de particuliere sector en hebben een pool van geld om te putten uit bedrijven, stichtingen, pensioenfondsen en organisaties. Ook VC’s investeren niet alleen geld, maar ook kennis. Middels begeleiding helpen zij startups ontwikkelen. 

Microleningen en microkredietverstrekkers. Wanneer je op zoek bent naar een kleinere investering, is een microlening een reële optie. Microleningen zijn ideaal voor kleinere startende bedrijven in de sedefase.

Early Stage

In de Early Stage hebben ondernemers bewezen dat ze een duurzaam businessmodel met een consistente stroom van inkomsten hebben opgezet. Desondanks deze inkomsten, kan een financiering erg bruikbaar zijn. 

Onder andere door middel van Private Equity. Private equity-bedrijven, die deel uitmaken van de private sector, investeren in starters of bedrijven door middel van aandelen of eigendom in de onderneming. 

Ook traditionele bankleningen kunnen een waardevolle financieringsmogelijkheid zijn in de Early Stage. Banken verstrekken meestal leningen voor het opstarten van een bedrijf met de laagste rente en krijgen geen eigen vermogen in het bedrijf. Let wel op: de Nederlandse banken behoren tot de strengste banken ter wereld! 

Er zijn talloze manieren om aan middelen te komen die jou kunnen helpen om jouw bedrijf een boost te geven bij de start, in de pre-seedfase, de seedfase en de early stage. 

Bij Holland Startup maken first-time entrepreneurs hun ondernemersambities waar. Wij begeleiden, coachen en financieren jonge ondernemers om ideeën om te zetten in succesvolle startups.
We enable young entrepreneurs to shape our society! Doe je mee? 

deel dit bericht:
Receive the latest news

Subscribe To Our Monthly Newsletter

and receive all the news on events and programs