fbpx

Hoe start je een eigen bedrijf?

Het starten van een bedrijf brengt een hoop met zich mee. Het plannen van een brainstormsessie? Tof! Het bedenken van een inspirerende bedrijfsnaam? Ook super! Belastingaangifte doen? Toch niet zo leuk.

Om een succesvol bedrijf op te bouwen, moet je een businessplan opstellen, financiën bijhouden, uren bezig zijn met juridisch papierwerk, de juiste partners en medewerkers kiezen, zorgvuldig plannen, de juiste prioriteiten stellen én elke verandering, zowel intern als extern, op de voet blijven volgen… en nog veel meer.

Van de registratie bij de Kamer van Koophandel tot het aannemen van jouw eerste medewerker.
Met dit stappenplan helpt Holland Startup jou bij het starten van een eigen bedrijf.

1. Wat maakt jou uniek?

Voordat je begint met het opstellen van een businessplan, vraag je jezelf af wat jouw product/dienst uniek maakt. Stel een aantal USP’s (Unique Selling Points) op. Factoren die jouw product/dienst onderscheiden van de concurrenten. USP’s kunnen te maken hebben met prijs, kwaliteit, locatie, service en meer. Wat bied jij dat de concurrenten niet bieden? Wat maakt het verschil tussen jouw merk en dat van anderen?

2. Schrijf een businessplan

Bedrijfsplannen zijn tegenwoordig korter en beknopter dan vroeger. Houd er rekening mee dat jouw bedrijfsplan niet ‘af’ is nadat je het hebt geschreven. Je blijft bijsturen. Doelen veranderen namelijk, en strategieën veranderen mee. Sta je bijvoorbeeld op het punt om een nieuwe financieringsronde aan te vragen? Dan is het gebruikelijk om je originele bedrijfsplan aan te passen.

Bij Holland Startup kiezen we ervoor om het businessplan te vervangen voor de Lean Canvas methode.

3. Het juridische aspect

Zodra het bedrijfsplan staat, mag (moet) je verder met het minst aantrekkelijke deel – het papierwerk en de juridische activiteiten. Denk aan het bepalen van de bedrijfsvorm, het vastleggen van de bedrijfsnaam, het registreren bij de Kamer van Koophandel en het aanvragen van vergunningen.

4. Marketing en Sales

Het leuke aspect! Hoe werf je nieuwe klanten en hoe houd je bestaande klanten tevreden? Maak er, in het begin, geen ingewikkeld verhaal van. Formuleer een aantal doelen en baseer daar je marketing- en salesplan op.

Ga je een online aanwezigheid opbouwen? Of ga je vooral aan de slag met accountmanagers? Combineer je beide? Zolang jouw product of dienst de belangstelling van jouw doelgroep trekt, doe je iets goed. Of dat nu via Social Media, Google advertenties, word to mouth of account managers gaat.

Wat je in ieder geval moet doen

Is de basis leggen voor een sterke merkidentiteit. Jouw merkidentiteit laat jouw waarden zien en welke emoties jij wilt dat jouw klanten voelen wanneer ze met jouw bedrijf in aanraking komen. Een consistente merkidentiteit om jouw bedrijf te promoten laat je er niet alleen professioneler uit, het helpt je ook bij het aantrekken van nieuwe klanten.

Wat je ook niet mag vergeten

Is het opbouwen van een online identiteit. Nu jouw doelgroep en uw merkidentiteit bekend zijn, kun je beginnen met het opbouwen van de belangrijkste marketingelementen van jouw bedrijf:

  • Een website
  • Social media accounts
  • Een e-mailmarketing tool
  • Analyse tools
  • Advertentie accounts

Het is belangrijk om nieuwe klanten binnen te krijgen, maar net zo belangrijk is het behoud van jouw huidige klanten. Je moet ze tevreden houden, je moet ze een uitstekende klantenservice bieden en uiteindelijk moet je ze zover krijgen dat ze fan van jouw bedrijf worden!

Bij Holland Startup maken first-time entrepreneurs hun ondernemersambities waar. Wij begeleiden, coachen en financieren jonge ondernemers om ideeën om te zetten in succesvolle startups. We enable young entrepreneurs to shape our society! Doe je mee?

deel dit bericht: