Het bepalen van strategieën en het stellen van doelen. Het toewijzen van verantwoordelijkheden en het beheren van budgetten. Als bedrijf ontkom je er vaak niet aan. En dat is maar goed ook! Zonder plan kom je nergens. Als ondernemer ben je overigens niet verplicht om een business plan te schrijven, de voornaamste reden voor het schrijven van een ondernemingsplan is het verkrijgen van een lening bij de bank. Als je zelf genoeg middelen hebt, is het schrijven van een business plan dus niet perse nodig. Maar als je jezelf als ondernemer serieus neemt, schrijf je er toch een. En wel hierom:
Een businessplan helpt bij het stellen van prioriteiten. Het geeft richting aan jouw bedrijf, je definieert doelstellingen, brengt strategieën in kaart en het helpt je eventuele valkuilen te voorzien.
Overigens kiezen we er bij Holland Startup voor om het businessplan te vervangen voor de Lean Canvas methode.
Tip 1: Houd het kort en bondig
Een bedrijfsplan schrijven voelt voor sommigen als een verplichting, iets waar je helemaal geen zin in hebt. Alsof je een scriptie moet schrijven. Laat het voor eens en altijd duidelijk zijn: een bedrijfsplan hoeft niet lang te zijn. Een business plan moet kort en bondig zijn. Je wilt namelijk dat het businessplan gelezen wordt. Niemand gaat een businessplan van 100 pagina’s lezen.
De meeste ondernemers hebben genoeg aan een kort en overzichtelijk businessplan voor intern gebruik. In een businessplan staan de handvaten om jouw bedrijf te runnen en te laten groeien. Een businessplan blijf je verfijnen.
Hoe ziet een business plan eruit?
Wat neem je op in je businessplan? Wat sla je over? Hoe ziet het financiële hoofdstuk eruit? Hieronder lees je wat de basiscomponenten zijn van jouw business plan. En vergeet niet: het schrijven van een business plan is géén verplicht huiswerk. Een business plan is een hulpmiddel is om jou te helpen een beter bedrijf te bouwen.
1. Samenvatting
De samenvatting van het businessplan introduceert jouw bedrijf, legt uit wat je precies doet en wat de lezers kunnen verwachten. Met een samenvatting wek je de interesse en enthousiasmeer je de lezers.
Omdat de samenvatting een cruciaal onderdeel is, zorg je ervoor dat je het zo duidelijk en beknopt mogelijk houdt. Benoem de belangrijkste punten, maar ga er niet te diep op in. Een lengte van 1 á 2 pagina’s is perfect.
De samenvatting is het eerste component van een bedrijfsplan, maar schrijf je als laatst.
2. Analyse
Begin dit hoofdstuk met een probleembeschrijving. Wat is het probleem? Wat is de huidige situatie en wat is de oplossing van jouw product/dienst? Voor welke doelgroep los je het probleem op?
Het definiëren van het probleem dat jij oplost is zonder twijfel het meest kritische element van jouw businessplan. Als je met jouw producten of diensten het probleem van jouw potentiële klanten niet oplost, is er geen sprake van een levensvatbaar bedrijfsconcept.
Ook niet onbelangrijk: wie zijn de concurrenten, bieden zij op een vergelijkbare manier een oplossing voor het probleem van de doelgroep? Wat zijn de voordelen van jouw product/dienst ten opzichte van de concurrentie?
3. Uitvoering
In dit hoofdstuk beschrijf je hoe je jouw bedrijf daadwerkelijk gaat runnen. Beschrijf jouw marketing- en verkoopplannen, op welke factoren ga je sturen? In dit cruciale gedeelte van jouw businessplan staat beschreven hoe je jouw doelmarkt gaat bereiken.
Welke marketinginstrumenten ga je inzetten? Richt je je vooral op content marketing? Social Media? Google advertenties of reken je op offline media? Op basis van de informatie uit het hoofdstuk Analyse, kun je een strategie uitwerken.
Zodra je hebt besloten hoe je je gaat positioneren ten opzichte van de concurrenten, en op welke manier, kun je verder met de prijsstelling.
4. Samenvatting van de vennootschap en het management
In dit hoofdstuk beschrijf je de structuur van het bedrijf en laat je zien wie de belangrijkste teamleden zijn. Deze gegevens zijn niet zo belangrijk voor jou en jouw medewerkers, maar vooral voor investeerders. Investeerders investeren over het algemeen niet in ideeën, maar in mensen.
Ben je van plan om het plan puur intern te gebruiken? Dan kun je deze sectie vanzelfsprekend overslaan.
5. Financieel plan
Dit is een sectie die je niet overslaat. Jouw businessplan is niet compleet zonder een financiële prognose. Iets wat ondernemers vaak intimiderend vinden, dat is gelukkig nergens voor nodig. Financiën voor startende ondernemers zijn over het algemeen juist heel overzichtelijk. Houd wel rekening met de vele administratieve verplichtingen in Nederland.
6. Bijlage
Een bijlage is niet verplicht, maar kan wel handig zijn voor aanvullende informatie. Denk aan definities, bronnen, grafieken, tabellen of juridische notities. Een bijlage is ideaal om details in op te nemen.
We enable young entrepreneurs to shape our society!