fbpx

Zeven inspirerende marketplaces die je niet mag missen

Platformen hebben de toekomst, klinkt het al een tijdje vanuit de techwereld. Het verbaast dan ook niet dat steeds meer ondernemers, merken en investeerders erop inspringen. Daarom een blik op zeven inspirerende marktplaatsen die actief zijn op de Nederlandse markt.

Helpling

Dit bedrijf uit de koker van Zalando-eigenaar Rocket Internet brengt vragers en aanbieders van huishoudelijke hulp – veelal schoonmaak – bij elkaar. Het is door de jaren heen uitgegroeid tot een miljoenen business en een van de meest gebruikte marktetplaces in zijn vertical. Iets wat waakhonden niet is ontgaan. In Nederland spande FNV enkele jaren geleden bijvoorbeeld een zaak tegen aan wegens vermeend werkgeverschap – waar ook platformen als Uber en Deliveroo mee te maken hebben. Waar vorig jaar uit voortkwam dat het Duitse bedrijf niet langer een vergoeding mag vragen aan schoonmakers, omdat er sprake is van arbeidsbemiddeling. Maar het hoeft de werkkrachten niet in dienst te nemen. Via hoger beroep mag de vakbond inmiddels wel de zaak uitbreiden. Ontwikkelingen die door de ‘platform-branche’ nauwlettend worden gevolgd. Helpling bouwt ondertussen door.

CharlyCares

Dit Nederlandse platform speelt in op de groeiende behoefte aan kinderoppas. Tijdelijke zorg voor je kinderen aan een ander toevertrouwen, vraagt om een hoge mate van vertrouwen, dus werkt de vier jaar oude startup met persoonlijk gescreende ‘Oppas Angels’. Het aanbod is inmiddels verdeeld over vaste, naschoolse, flexibele en last minute Angels. En zo’n 85 duizend ouders hebben zich bij de dienst aangesloten. Nieuwe wegen worden onder andere verkend door focus op de zakelijke markt. Verschillende werkgevers vergoeden direct het gebruik van het platform door thuiswerkende medewerkers. “Charly Cares heeft vier mooie ontwikkelingsjaren achter de rug met het lanceren van een nieuwe app en focus op de kwaliteit en betrouwbaarheid. Nu is het tijd om onze dienst verder uit te breiden in Nederland”, aldus oprichter Charly van Straten.

Werkspot

De vrijwel letterlijke vertaling van de klus-economie: Werkspot koppelt vakmensen en consumenten aan elkaar voor onder andere verbouwingen, een onderhoudsklus of een reparatie. Zoals bij veel platformen hebben de reviews die gebruikers over de kwaliteit van de uitvoerders schrijven een belangrijke rol. Het van origine Nederlandse bedrijf is sinds 2013 onderdeel van de wereldmarktleider uit de Verenigde Staten: HomeAdvisor. Medeoprichters Wout Withagen en Joost Gielen liepen in 2005 op de markt vooruit en brachten onlangs een praktisch how to-boek uit gebaseerd op hun ervaringen. “We zien het vaak misgaan bij de realisatie van marktplaatsen. Dan ligt de focus bijvoorbeeld te veel op de software of ondernemers vergeten hun idee eerst te valideren bij de doelgroep voordat ze gaan bouwen. Vaak zijn er dan al bakken met geld in de verkeerde zaken geïnvesteerd. Zonde, want tegelijkertijd zien we dat er in de markt nog volop ruimte is voor nieuwe marktplaats-spelers, met name in niches”, aldus Withagen.

Nearones

Dit vorig jaar gestarte Nederlandse platform richt zijn pijlen niet op één vertical, gebruikers krijgen er hulp bij uiteenlopende alledaagse taken. Van ouderen die graag een kleine hoeveelheid boodschappen van de supermarkt willen of het verhuizen van een bank tot iemand die Elsa komt spelen op een kinderfeestje. Die openheid slaat aan: sinds april groeit het jonge bedrijf zo’n vijftig procent per maand. Synergiën aan de aanbodzijde dragen hier aan bij, omdat een schoonmaker vaak in staat en bereid is om bijvoorbeeld ook de boodschappen te doen en te strijken. NearOnes richt zich daarbij op snelheid van uitvoering en lage kosten en positioneert zich als sociaal platform. Uit recensies blijkt bijvoorbeeld dat sommigen nog samen een hapje eten of hoe opgelucht ze zijn omdat ze niemand kenden om hulp aan te vragen. “Dit is exact wat het platform waardevol maakt voor velen, belangrijker dan het geld dat ermee verdiend wordt”, stelt medeoprichter Toni Lufi. Van waarde zijn voor iemand anders en mensen leren kennen uit de buurt geeft volgens hem vaak voldoening en zorgt voor verbinding.

Petbnb

Om hondenbezitters meer beweegruimte te geven, koppelt Petbnb ze middels zijn online platform aan oppassers in Nederland. Voor als iemand naar zijn werk moet,  een paar dagen weg wil of om andere redenen tijd voor zichzelf nodig heeft. Sinds de start in 2015 is gewerkt aan professionalisering. Denk aan ID verificatie, verzekerde oppassen, een Petbnb Ongevallen Garantiefonds en foto-updates van de oppas. Inmiddels zijn in ruim zevenhonderd plaatsen in totaal meer dan duizend oppassen beschikbaar. En slechts twintig procent van de oppassen die zich aanmelden, wordt uiteindelijk als oppas op Petbnb weergegeven, meldt het bedrijf. Tegelijkertijd spant het zich in om de business van de oppassers te laten groeien.

Peerby

Sinds 2012 een pionier in de deeleconomie die inmiddels werkt onder de noemer ‘huren bij de buren’. Vragers en aanbieders kunnen via het online platform gratis of tegen kleine bedragen allerhande spullen van elkaar lenen/huren. Om een klusje mee te klaren, iets te vervoeren, een feestje te kunnen geven et cetera. Sinds de start probeert het Nederlandse bedrijf hiermee te voorkomen dat mensen spullen kopen die ze eigenlijk maar af en toe of zelfs eenmalig nodig hebben. Bedrijfsmatig is het een verhaal met grote pieken en dalen. Sinds enige tijd is het echter in rustiger vaarwater gekomen en is het businessmodel op orde, schetst medeoprichter Daan Weddepohl. En gaan de cijfers weer de goede kant op: in Nederland en België zijn gezamenlijk ongeveer een miljoen gebruikers actief en zo’n veertig procent van de ‘transacties’ is tegenwoordig nog onbetaald. “Ik ben het bedrijf nooit begonnen om het geld, maar omdat ik verspilling tegen wil gaan.”

Nextdoor

Buren in contact brengen met elkaar en met alles in de buurt. Van lokale bedrijven, diensten, nieuwsupdates, aanbevelingen en te koop aangeboden spullen van mensen verderop in de straat. Dat is de missie die Nextdoor zichzelf sinds 2008 heeft opgelegd. Het vanuit San Francisco opererende platform beslaat met zijn lokale aanpak inmiddels zo’n 265 duizend buurten in elf landen verspreid over de wereld. Wat al tot ruim vijftig miljoen aanbevelingen van buren voor lokale bedrijven heeft geleid. Nextdoor haalt zijn inkomsten voornamelijk uit gesponsorde content en partnerschappen. Denk aan gesponsorde berichten voor merken, lokale deals en buurtsponsoring. Het grote bereik is mede te danken aan investeerder Benchmark, dat eveneens betrokken is bij Snapchat, Uber en WeWork.

Wil jij ook je eigen bedrijf starten? Kom naar ons gratis webinar Meet Holland Startup! We vertellen er graag meer over.

deel dit bericht:
Receive the latest news

Subscribe To Our Monthly Newsletter

and receive all the news on events and programs