fbpx

Waarom juist millennials de kans moeten krijgen om te ondernemen

De eerste generatie digital natives, in welvaart opgegroeid, ambitieus en door andere waarden gedreven dan hun voorgangers. Millennials zijn veelbesproken, zitten klem in een systeem dat hen eigenlijk niet past en verdienen mede daardoor extra de kans om te kunnen ondernemen, stelt Robbert Jan Hanse, CEO en oprichter van venture builder Holland Startup. “Door te investeren bewijs je dat je in iemand gelooft.”

Het valt in Nederland wellicht niet zo op, maar wereldwijd zijn de millennials – geboren tussen 1981 en 1996 – de grootste generatie sinds de baby boomers. Iets wat niet alleen zichtbaar is in bijvoorbeeld Afrika en Azië, maar ook in de Verenigde Staten, meldde Pew Research even geleden. En dat zal impact hebben op de vormgeving van de maatschappij. Denk bijvoorbeeld aan kiesgedrag, gebruik van mobiliteit, wonen en werken. Op vele fronten is verandering zichtbaar, zoals minder bezit van auto’s, kortere en flexibele arbeidsbetrekkingen en het groeiende aantal cordcutters, dat zich niet meer bekommert om televisie maar alles doet via de smartphone.

En zo zullen er steeds meer zaken veranderen. Dat kan de oudere generatie zich minder goed voorstellen, dus moeten we het ondernemerschap zoeken bij de mensen die de juiste verbeeldingskracht hebben, stelt Hanse. “Iedereen kijkt naar de wereld met in zijn achterhoofd de technologie uit de tijd waarin hij is geboren. Millennials zijn de eerste generatie digital natives en daardoor beter in staat om de huidige stand van de technologie te doorgronden en voor zich te laten werken. Ze zijn gewend aan de snelheid en mogelijkheden om online zaken te doen. Dus is het logisch om met hen bedrijven te bouwen.”

Eenvoudig inprikken
Er zijn meer kansrijke karakteristieken en voorwaarden voor jong ondernemerschap, vervolgt Hanse. In het Westen hebben veel jongeren bijvoorbeeld welgestelde ouders, waardoor ze hoogopgeleid zijn. Tegelijkertijd hebben ze de wetenschap dat ze niet zo de wind mee hebben als hun ouders destijds, en de wereld positieve verandering nodig heeft, wat ze gedreven maakt. Plus: waar de focus voorheen lag op hard studeren om een mooie baan voor het leven te bemachtigen bij een multinational, is voor velen het hebben van een eigen bedrijf de nieuwe droom geworden. Een droom waarvoor bovendien veel minder startkapitaal nodig is. Het is immers nog nooit zo goedkoop geweest om een bedrijf te starten, in ieder geval in de techsector. Grote investeringen in bedrijfsapparatuur zijn niet meer nodig: er kan cloud gebaseerd worden gewerkt en vele diensten zijn eenvoudig ‘in te prikken’.

 Mini MBA
Ondanks de relatief lage drempel tot ondernemerschap blijft het nodig om jonge ondernemers te faciliteren. Het blijft bijvoorbeeld een uitdaging om kansen te spotten en de juiste markt te vinden. Plus: ondernemerschap aanjagen onder Westerse jongeren is nodig om innovatief en competitief te blijven op het wereldtoneel, meent Hanse. In opkomende markten in onder andere Afrika en Azië gebeurt veel door de grote drive voor voortuitgang. In Europa zijn we meer bezig om in stand te houden wat we hebben, dan loopt de innovatie terug. “Je ziet Baby boomers consolideren, de investeringen nemen af. Daar zijn West Europese millennials de dupe van.”

Meetlat
Volgens Hanse is het beeld dat millennials jobhoppers zijn die weinig commitment tonen onterecht. “De lat waartegen zij hun prestaties leggen is anders”, verklaart hij. “Persoonlijke ontwikkeling staat hoger dan het hoogste salaris verdienen of de mooiste auto rijden. Dus als een bedrijf dat niet biedt, zijn we weg.” Ook daardoor zijn startups in trek, ziet Hanse. “Het is eigenlijk een mini MBA, zelfs als je faalt, leer je er heel veel van. En daarmee een uitgelezen kans om jezelf te ontwikkelen.”

Pad voorwaarts
De geschetste potentie benutten, vraagt om een andere manier van investeren: niet wachten tot een onderneming al een dikke omzet draait en je zeker weet dat elke euro die je er ingooit er in drievoud weer uitkomt – “Dat is geen investeren, maar beleggen” – maar vanaf het begin zorgen voor financiering en begeleiding. “Door te investeren bewijs je dat je in iemand gelooft.”

Naast financiële slagkracht is er vooral behoefte aan regie en structuur, blijkt uit de ervaringen bij Holland Startup. Geboren zijn in een welvaartsstaat waar alles al aanwezig is, kan onzekerheid geven en het lastig maken om te weten wat je pad voorwaarts is., stelt Hanse. “We merken dat jonge ondernemers zich enorm snel ontwikkelen als je ze systematisch en constructief begeleid. Zodat zij aan de maatschappij kunnen bouwen die bij hen past.”

Wil jij ook je eigen bedrijf starten? Kom naar ons gratis webinar Meet Holland Startup! We vertellen er graag meer over.

deel dit bericht: