fbpx

Starten in coronatijd: hoe Wellabee de juiste focus vond

De jonge startup Wellabee wil het welzijn van medewerkers verbeteren. Een focus die door een combinatie van persoonlijke voorkeuren, brainstorms, interviews en trial en error naar boven is gekomen. Medeoprichter Suzanne Snel vertelt over haar eerste jaar als ondernemer. “Alles wat ik doe staat in het teken van leren.”

Via een marketingstudie bij een multinational belanden om de interne communicatie in goede banen te leiden: het is allerminst een verkeerd begin van je carrière. Suzanne Snel zat op een gewilde, uitdagende plek bij FrieslandCampina met veel zelfstandigheid. Maar ook de “lastige zaken bij een groot bedrijf”. Snel: “Je maakt impact, maar niet heel direct. Er komt veel stakeholdermanagement bij kijken voordat je wat kunt doen. Daar heb ik het niet altijd geduld voor.” Het zette haar aan het denken over haar stille wens om ‘ooit’ een eigen bedrijf te starten. Wat, hoe en met wie had ze echter nog geen beeld bij. Dat soort plannen leek nog wel vijf of tien jaar weg. Totdat ze op LinkedIn een post tegen kwam van iemand die de sprong net wel gewaagd had. “Ik las dat hij bij de Rabobank tegen dezelfde zaken aangelopen was als ik in mijn werk, dus ik herkende me gelijk in zijn verhaal. Hij bleek daarna te zijn gestart als entrepreneur in residence bij Holland Startup, waar in dezelfde week nog een kennismakingsavond was. Daar ben ik naartoe gegaan en dat klikte.”

Hoe onderzoek je welke kant je op wil met je kersverse onderneming?

“We startten met kijken naar wat we zelf interessant vinden. Brainstormen over zakelijke thema’s, maar bijvoorbeeld ook eSports en bordspellen. Nadat we een beetje vastliepen, kwamen we uit op het thema welzijn. En dat er al veel welzijns-apps zijn voor het persoonlijke leven, maar er voor het welzijn van werknemers wellicht nog ruimte ligt. Dat is een heel iteratief proces. Je bespreekt alles wat je interessant vindt en kijkt of je skills hebt die bij een onderwerp passen. Met in je achterhoofd of er een betalende klant voor is te vinden. De bedoeling is immers om een commercieel bedrijf te bouwen. Maar je gevoel blijft erg belangrijk. Je moet passie hebben voor het onderwerp, want je gaat er veel uren insteken.”

Welke stappen hebben jullie daarna doorlopen en hoe kijk je daarop terug?

“Daarna doe je interviews met potentiele klant over problemen waar ze tegenaan lopen. Drie a vier probleemstellingen. Dan merk je dat je aandacht al gauw naar één of twee van je onderwerpen gaat. En dat er bij andere onderwerpen bijvoorbeeld helemaal geen probleem blijkt te zijn. Zo hebben leek het ons nuttig om een oplossing te ontwikkelen voor het gedoe van het uitzoeken en boeken van een vakantie, maar merkten we in meerdere interviews op straat dat ze dat juist als voorpret zien. Zo kader je je ideeën in.”

De startups van Holland Startup doorlopen verschillende fasen in het bouwproces. In welke fase zitten jullie?

“We zijn momenteel in de tweede fase, Discovery. Het probleem is helder en we onderzoeken nu welke oorzaken daar onder liggen en welke oplossingsrichtingen er zijn. Praktisch gezien betekent dit veel met HR-mensen praten. We merken hierdoor bijvoorbeeld dat bij performance management een switch gaande is van ouderwetse systemen naar meer directe feedback geven. Employee experience wordt belangrijker, dus zijn we daar op in gaan zoomen.”

Welke oplossingsrichting hebben jullie daarvoor momenteel voor ogen?

“Een oplossing die ervoor zorgt dat de verwachtingen van een medewerker en zijn manager beter matchen. Dat ze tussentijds meer contact hebben, zodat er geen verrassingen zijn bij de boordeling aan het einde van het jaar. Want wanneer die er wel zijn, komt dat bij HR terecht. Dat zijn de contouren waarbinnen we werken.”

Hoe bevalt het om een co-founder te hebben?

“Het is erg prettig om te delen waarmee je bezig bent. In het begin heb ik enkele maanden alleen onderzoek gedaan en dan moet je jezelf op momenten echt bij de les houden. Elkaar motiveren is eenvoudiger. Ik ben ook specifiek op zoek gegaan naar iemand die complementair is aan mijzelf. Zelf ben ik bijvoorbeeld erg beleefd en bescheiden. Admir, mijn co-founder, pusht wat meer om iets voor elkaar te krijgen. Een afspraak nog dezelfde week regelen bijvoorbeeld. Daarin kun je elkaar helpen.”

Jullie plannen kregen afgelopen mei serieus vorm, in coronatijd dus. Welke invloed heeft dat?

“De impact is vooral positief. We willen veel gesprekken voeren met HR-managers en doordat iedereen gewend is geraakt aan videocalls ligt de drempel lager. Je kunt met iedereen praten. Voor corona was je veel meer tijd kwijt aan reizen en bezoeken op kantoor. Daarnaast zijn we bewust bezig om wat om corona heen te werken, ons te focussen op bedrijven die niet zo hard door getroffen zijn en ons niet te richten op de waan van de dag, maar op problemen op langere termijn. Het helpt dat er meer aandacht voor welzijn van werknemers is gekomen door het vele thuiswerken.”

Wat zijn de belangrijkste dingen die je de afgelopen tijd hebt geleerd?

“Ik ben er beter in geworden om mijn netwerk te gebruiken voor hulp en advies. En heb geleerd om niet te ver vooruit te denken. In een startup is alles heel iteratief. Je richt je op wat nú de grootste vraag en het bijbehorende antwoord zijn, zet kleine stapjes en dat doe je zo vaak mogelijk. Dat is super waardevol om te leren. Net als het besef dat alle informatie die je inwint subjectief is. En je mensen beter naar gedrag kunt vragen dat ze al getoond hebben dan hoe ze op iets zouden reageren als ze het binnenkort tegenkomen. Alles wat ik momenteel doe, is in het kader van leren.”

Ten slotte, welke bedrijven en ondernemers inspireren je?

“Dat zijn vooral bedrijven met een grote focus op service, zoals Picnic, Coolblue en Bloomon. Daar uitzonderlijk in zijn is een belangrijke succesfactor. Die bedrijven doet dat richting de klant, maar dat kun je vertalen naar intern. Een blije klant begint bij een blije medewerker, dat werkt in elkaar door. En daar ligt bij veel bedrijven nog ruimte voor verbetering.”

Wil jij ook je eigen bedrijf starten? Kom naar ons gratis webinar Meet Holland Startup! We vertellen er graag meer over.

Update: Na de nodige soul searching heeft Suzanne besloten Wellabee te verlaten. Waarom lees je hier. En meer waardvolle lessen uit haar startup-ervaringen deelt ze hier.

deel dit bericht: