fbpx

HR verandert: deze 7 startups spelen een belangrijke rol

Met de toenemende war for talent is de juiste mensen vinden én behouden belangrijker dan ooit. Slim HR-beleid wordt dan ook steeds meer een concurrentievoordeel. Deze 7 HR-tech startups veranderen de wereld van personeel.

HoorayHR

Deze Nederlandse startup helpt snelgroeiende MKB-bedrijven met het stroomlijnen van hun HR-administratie. Zij houden hiermee overzicht en kunnen repeterende HR-taken als verlofregistratie en contract-reminders automatiseren. Waarmee het inspeelt op een duidelijke behoefte, wijst onderzoek door het CBS uit: ruim een derde van de kleine bedrijven is nauwelijks geautomatiseerd. Vorig jaar is Hooray ‘rustig in beta gelanceerd’, na korte tijd maakten er al meer dan driehonderd organisaties gebruik van. “Er is een flink gat in de markt tussen onhandige Excels-spreadsheets en complexe enterprise-oplossingen. Ondernemers van snelgroeiende bedrijven kunnen daardoor niet het maximale uit hun team en tijd halen”, aldus medeoprichter Theo Schroen.

Personio

Deze Duitse startup richt zich op het midden- en kleinbedrijf (10-2000 werknemers) met een alles-in-één HR-platform voor rekrutering en onboarding, salarisadministratie, afwezigheidsregistratie en andere belangrijke HR-functies. In de woorden van het bedrijf zelf een ‘HR-besturingssysteem’. Het is de afgelopen jaren hard gegaan met de funding en waardering. Onlangs is nog 125 miljoen dollar aangetrokken, tegen een waardering van 1,7 dollar. “Wat onze business het afgelopen jaar heeft gestimuleerd, is het besef was dat HR niet alleen een belangrijk onderdeel is, maar misschien wel het belangrijkste onderdeel van elk bedrijf”, verklaart CEO en medeoprichter Hanno Renner.

Neurolytics

Neurolytics geeft objectieve inzichten in de menselijke cognitie en voorkeuren met behulp van biometrische gegevens uit video. Gericht op het screenen van werknemers en kandidaten. “Bij onze wetenschappelijk opgezette videoscan analyseren we onder andere motivatie, stressbestendigheid en match met de organisatiecultuur. En geven we kandidaten persoonlijke feedback voor zelfontwikkeling”, stelt medeoprichter Felix Hermsen. Vorig jaar startte het Nederlandse groeibedrijf samenwerkingen met onder andere PricewaterhouseCoopers (PwC) en het Ministerie van Defensie. Onlangs werd Neurolytics uitgeroepen tot MT/Sprout Startup van het Jaar 2021.

Intrro

Het Engelse Intrro digitaliseert en automatiseert de klassieke en vaak effectieve praktijk van het aanbevelen van nieuwe mensen door bestaand personeel. Met behulp van machine learning scant de software de sociale en professionele netwerken van medewerkers om mogelijke kandidaten voor een openstaande baan te identificeren. Vervolgens kan de medewerker eerst contact leggen, een menselijke en vertrouwde “intro”, waarna een recruiter het overneemt. Idealiter eindigen wervingsmanagers zo met een pool van divers, geverifieerd talent.

UQ.works

UQ.works ontwikkelt een persoonlijke ontwikkelings- en loopbaancoach voor ieder teamlid. Een privé-zone om je talenten, digitale vaardigheden, motivatiedrivers en rollenpad in de organisatie te ontdekken en deel te nemen aan coachingstrajecten die gericht zijn op mobiliteit. Zo is het via de Belgische startup mogelijk om het menselijk potentieel van een organisatie te visualiseren, agile teams op te bouwen en te ontwikkelen en de menselijke verbinding te verbeteren op basis van persoonlijke kwaliteiten en sterktes.

CircleLytics

CircleLytics ontwikkelt technologie om samenwerking tussen mensen intelligent, creatief en relevant te maken, gericht op reflectieve dialogen. Een mix van psychologie, design, complexe algoritmen en de wijsheid van de crowd. Het Nederlande Saas-bedrijf verzamelt hiervoor ongestructureerde feedback en zet deze om in bruikbare inzichten. Dit lost naar eigen zeggen de ernstige problemen van traditionele enquêtes en online discussieplatforms op. Grootbedrijven als ING Bank, PostNL, en Vesteda zijn al klant en kunnen het onder andere inzetten voor strategieontwikkeling, productaanboduitbreiding, het geluk van werknemers vergroten en de prestaties te bewaken.

Recruitee

Recruitee is een geïntegreerd en cloudgebaseerd systeem voor wervingsbeheer en het volgen van sollicitanten (applicant tracking system) dat is ontworpen om interne HR-teams te helpen bij het organiseren en opschalen van hun wervingsproces. Na stevige eigen groei heeft het Nederlandse bedrijf zich samengevoegd met de Finse HR-techspeler Sympa, waarmee een gezamenlijke klantgroep van vierduizend is ontstaan en een team van meer dan 250 medewerkers. Perry Oostdam, CEO en medeoprichter van Recruitee: “Onze visie is dat deze groep in de toekomst meer HR-bedrijven zal bevatten, complementaire HR-tech services. We gaan zelfstandig fusies en overnames doen om deze groep uit te breiden.”

Wil jij ook je eigen bedrijf starten? Kom naar ons gratis webinar Meet Holland Startup! We vertellen er graag meer over.

deel dit bericht: