fbpx

Een startup bouwen (2/3): een probleem vinden dat het waard is om op te lossen

Wanneer de fit er is tussen het team en het thema, zoals beschreven in het vorige artikel in deze serie, is het zaak een probleem te vinden dat groot genoeg is en oplosbaar door het team. Dit gebeurt zo snel mogelijk, onderbouwd met eigen data.

Build, measure, learn

Werken op basis van eigen data betekent het veld in, en met bestaande potentiële klanten spreken over de bottleneck. Voor een uitdaging binnen retail bijvoorbeeld enkele tientallen winkeliers interviewen. Om zo een klantprofiel op te bouwen.

Hierbij krijgt een startup ondersteuning bij het ontwikkelen van snelle leerprocessen. De crux is vlot aannames helder te krijgen om weer een stap verder te kunnen: build, measure, learn. Anders dus dan in de academische wereld. Er wordt dan ook scherp gestuurd op tijd en prioriteiten. Dat is soms even wennen, maar routine in dat proces aanbrengen zorgt ervoor dat het een tweede natuur wordt om aannames zo snel en voordelig mogelijk te valideren.

Samenwerking in een team

De markt goed begrijpen is van cruciaal belang. Dat betekent goed kunnen luisteren en filteren wat wezenlijk is. Het is immers mens eigen om je aanname bevestigd te willen zien, terwijl het juist nuttig is dat je doelgroep hem ontkracht.

Tegelijkertijd wordt er voortdurend gecoacht op samenwerking in een team. Omdat de ene founder vooral intern werkt (productontwikkeling) en de ander extern (sales/marketing) wil het voorkomen dat ze wat van elkaar weg groeien. Waarbij ze steeds meer hun eigen visie volgen, maar conflicten vermijden. Die conflicten vroegtijdig aangaan, is bijzonder belangrijk voor het aanscherpen van de gezamenlijke visie. “Het is verleidelijk om conflicten te vermijden, maar grenzen stellen aan het begin is cruciaal voor succes”, aldus Anne-Jean de Vries, personal coach bij Holland Startup.

Voor dit alles spreken Anne-Jean en andere coaches van Holland Startup dan ook wekelijks met de teams. Kort gesteld is dat een terugkoppeling over de gedane experimenten, de uitkomsten en een blik op hoe het volgende experiment eruit gaat zien.

Proof of concept

Blijkt na enkele maanden dat er een duidelijk probleem én een klant is, dan levert een team een proof of concept op. Waarbij het aantoont dat er een duidelijke vraag is naar hun oplossing. In de vorm van een aantal klanten op een wachtlijst bijvoorbeeld. Hierop volgt een pitch aan de vertegenwoordigers van het Holland Startup fonds. En, bij een go, een pitch aan het investeringscomité. Wordt ook deze positief beoordeeld, dan volgt er een investering en een nieuwe fase.

Is de propositie niet overtuigend genoeg, dan gaat het team weer een stap terug het proces in.

In deze serie artikelen leggen we je uit hoe Holland Startup stap voor stap, op eigen wijze talentvolle bedrijven bouwt. Klik hier om door te gaan naar het laatste deel van deze serie.


Wil je meer weten over starten met Holland Startup? Kom naar ons gratis webinar Meet Holland Startup!

deel dit bericht: