fbpx

Een klein bedrijf starten is geen kleine beslissing

Maar ondanks de talloze uitdagingen waar kleine ondernemers mee te maken krijgen, zou meer dan 80% van deze startende ondernemers niet anders willen.

Overweeg jij om de sprong te wagen en jouw eigen bedrijf te starten? Go for it! Maar lees eerst dit artikel, om erachter te komen waar je rekening mee moet houden. Dit is een must read for startende ondernemers!

Wij geven je 10 tips bij het starten van een bedrijf.

1. Begin met de ‘Why’

Waarom start je een onderneming? 

Wat is het precies dat je wilt bereiken? Wat is het einddoel? En waarom zal juist jouw bedrijf succesvol zijn? Welk probleem los jij op? Wie zijn jouw potentiële klanten? Zijn jouw potentiële klanten bereid om te betalen voor jouw oplossing? Stel jezelf deze vragen eerst. 

2. Focus op de klant 

Er zijn talloze bedrijven die prima producten of diensten verkopen, maar zeker niet de beste zijn in wat ze doen. Maar toch zijn ze succesvol. 

Deze partijen hebben marketing en sales onder de knie. Zij begrijpen het koopgedrag van hun doelgroep. Doe concurrentieonderzoek en begrijp de USP’s van jouw concurrenten. Bepaal daarop jouw USP’s, wat maakt jou uniek ten opzichte van jouw concurrenten? Welke Unique Selling Points kun jij communiceren aan jouw ideale doelgroep?

3. Begin klein maar denk groot

Als het kan, financier je jouw startup zelf. Wordt het lastig om je eigen startup te financieren? Gelukkig zijn er talloze manieren om aan middelen te komen die jouw bedrijf een boost geven bij de start. 

Met een financiering kun je ervoor zorgen dat je sneller uit de vroegere stadia van het bedrijf raakt, zodat je jouw doelen sneller bereikt.

4. Wat zijn jouw sterke punten en vaardigheden?

Indirect: wat ga je zelf doen, en wat besteed je uit? Bij het runnen van een bedrijf, heb je een account manager, marketeer, designer, developer, klantenservicemedewerker en accountmanager nodig. Aan het begin vervul je deze rollen misschien veelal zelf, maar om te groeien, heb je een team nodig. Je moet bepaalde verantwoordelijkheden overdragen aan anderen.

Ga op zoek naar deskundige hulp op de gebieden waar jij niet in thuis bent, om het zo snel mogelijk uit te besteden. 

5. Ga op zoek naar een mentor

Niet alleen deskundige hulp op het gebied van uitbesteden is nodig, ook is het enorm waardevol om te sparren met iemand die meer ervaring heeft dan jij in jouw eigen vakgebied. Doe hier jouw voordeel mee, mensen die verder zijn dan jij, helpen over het algemeen graag! 

6. Schrijf een business plan

Als ondernemer ontkom je er niet aan. Overigens ben je niet verplicht om een business plan te schrijven, de voornaamste reden voor het schrijven van een ondernemingsplan is het verkrijgen van een lening bij de bank. 

Ben je niet van plan om een lening aan te vragen? Schrijf dan alsnog een businessplan. Een businessplan is de beste manier om op schema te blijven. Met een businessplan formuleer je jouw ideeën in concrete termen.

Hoe je een business plan schrijft? Dat lees je in dit artikel!

7. Ken jouw cijfers

Ook al huur je direct een accountant of financiële specialist in, blijf altijd op de hoogte van de cijfers: een goed inzicht in de kosten, omzet, brutomarges, winst en cashflow van jouw bedrijf is cruciaal.

Emotionele beslissingen zijn het snelst gemaakt, maar zijn dit ook de juiste beslissingen?
The numbers never lie. Bouw daarom op de keiharde cijfers bij het maken van beslissingen. 

8. Onderneem met passie 

In het begin zul je keihard moeten werken om te presteren. Eigenaar zijn van een klein bedrijf is een van de moeilijkste taken die er zijn. Uit een recent onderzoek bleek dat zo’n 40% van de eigenaren van kleine bedrijven niet op vakantie gaat. 

Bij het runnen van een klein bedrijf kun je eenzaam zijn. Maar houd altijd in je achterhoofd waarom (stap 1) je begonnen bent. Het is een rollercoaster, hoge ups, lage downs. Grote teleurstellingen maar nog grotere successen!

Bij Holland Startup maken first-time entrepreneurs hun ondernemersambities waar. Wij begeleiden, coachen en financieren jonge ondernemers om ideeën om te zetten in succesvolle startups.
We enable young entrepreneurs to shape our society! Doe je mee? 

deel dit bericht:
Receive the latest news

Subscribe To Our Monthly Newsletter

and receive all the news on events and programs