fbpx

De groei van NearOnes

Hun missie is om mensen te verbinden voor hulp bij simpele taakjes en hierdoor meer affiniteit naar de stad te brengen. Ze lijken hiermee aardig op weg te zijn met hun app, in ieder geval in het lanceergebied: Amsterdam. Co-founder Toni Lufi deelt zijn ervaringen en wat het is dat NearOnes anders maakt.

Hulp krijgen bij iedere alledaagse taak van betrouwbare mensen dichtbij

Een gat in de markt, persoonlijke ergernissen aan dingen die allemaal gedaan moeten worden en geen mogelijkheid om makkelijk hulp te krijgen in de omgeving, lijken de grootste drijfveren voor het team om dit platform te bouwen.

Lufi vertelt: “Ik heb zelf het grootste deel van mijn volwassen leven in grote steden gewoond en ik voelde dat mensen hier niet verbonden waren. Vooral in het begin, toen ik nog niet zoveel mensen kende, was het lastig om simpele dingen voor elkaar te krijgen. Soms was ik een meubelstuk de trap op aan het tillen, andere keren was ik boodschappen aan het doen terwijl ik me niet lekker voelde.

Mijn co-founder Yvonne was tot voor kort student met bijbanen in Nederland en merkte in deze bijbaantjes het gebrek aan flexibiliteit en het maken van sociaal contact. De meerderheid van de studenten die wat bijverdienen in supermarkten en restaurants vinden hun werk ook niet echt uitdagend of betekenisvol. We kwamen tot de conclusie dat er echte economische en sociale waarde zit in het samenbrengen van mensen op een platform voor hulp met allerlei klusjes.”

Van trage start tot snelle groei

Nadat ze onderzoek hebben gedaan, een plan hebben gemaakt en funding hebben opgehaald, is NearOnes begin 2020 gelanceerd in de App stores. Toen was het nogal stil; “ Voor de lancering hadden we een wachtlijst opgebouwd – mensen die hun gegevens hadden achtergelaten bij ons nadat ze inzichten hadden gedeeld over hun problemen en waar ze het platform voor zouden kunnen gebruiken. Dat hielp ons in het begin om het product vorm te geven, verschillende potentiële klantengroepen te begrijpen en natuurlijk om een bevestiging voor het hele idee te krijgen. Dit bleek aardig verschillend van uiteindelijk echte gebruikers op de app krijgen. Daarnaast zijn marktplaatsen lastig om van de grond te krijgen. In ons geval heb je taakjes nodig van mensen aan de vraagzijde, die weer mensen nodig hebben aan de aanbodzijde om de taakjes te doen, maar hoe zorg je dat je mensen binnenkrijgt en houdt aan één kant, als de andere kant ontbreekt en vice versa.”

Lufi schrijft het overkomen van dit probleem toe aan een combinatie van factoren, waaronder continue realisatie van nieuwe features in het product, gebaseerd op inzichten van gebruikers en hun gedrag, het opbouwen van effectieve marketingkanalen om gebruikers binnen te halen en over het algemeen puur doorzettingsvermogen. “Zoals beschreven waren er weinig gebruikers in het begin en zodoende, kun je ook geen wetenschappelijk onderbouwde conclusies trekken uit de data. Bijvoorbeeld over wat bepaalde klanten willen, welke onderdelen van het product werken en welke niet. Maar op het moment dat je ook maar een paar gebruikers hebt die het heel interessant vinden wat je doet, en ze delen het graag, en je luistert heel goed naar wat ze zeggen (en niet zeggen), en je bent zelf ook een gebruiker van de app, dan ontwikkel je continu een betere intuïtie wat uiteindelijk leidt tot het bouwen aan iets was mensen willen.

Ons product is nu echt niet te vergelijken met wat we hadden bij de lancering en we zorgen ervoor dat we blijven ontwikkelen met hoge snelheid. Op het gebied van marketing is het een vergelijkbare mix van strategie bepalen, testen en itereren. Wat betreft doorzettingsvermogen, dat is misschien wel wat een bedrijf maakt of kraakt. Toen we heel weinig tractie hadden in het begin, hadden we kunnen zeggen dat het niet werkt, dus jammer, maar we moeten het laten gaan – dat zou misschien normaal zijn in de ogen van velen. Maar wij zijn niet zo. We hebben meer een ‘koste wat het kost’ mentaliteit.  Een voorbeeld hiervan is dat wanneer er op een bepaald moment eindelijk meer taken op het platform waren geplaatst, en er niet genoeg aanbod was om ze op te pakken, we de taakjes zelf deden: schoonmaken, koken, boodschappen doen, hulp bij verhuizen – vaak moesten hier meetings voor geskipt worden. We doen dit nog steeds, maar gelukkig is het steeds minder vaak nodig.”

De cijfers geven dat goed weer. NearOnes groet 50% per maand sinds April en ze hebben nu meer dan 5500 geregistreerde gebruikers in Amsterdam. Lufi: “We zijn blij met de groei, maar het is niet alsof we nu binnen zijn. Het gaat altijd om doorgaan naar de volgende fase, waarbij oude en nieuwe uitdagingen op ons pad komen.”

Schoonmaak binnen een dag

Op NearOnes krijgen mensen hulp bij iedere alledaagse taak waar ze tegenaan lopen, van hele random dingen als prinses Elsa spelen op een kinderfeestje, tot meer algemene en bezwarende taken zoals een appartement schoonmaken.

Zoals Lufi het uitlegt: “In Nederland zijn er al platformen die focussen op bepaalde verticalen zoals oppassen of dierverzorging – maar taken komen vaak in meer random vormen, zoals help met schoonmaken van een appartement waar je uit verhuist, en verhuis wat meubels naar het nieuwe huis.”
Naast het aanbieden van taken waar nog geen oplossing voor is, is NearOnes ook heel competitief ten opzichte van de gespecialiseerde apps, door de mogelijkheid om taken in een dag te kunnen uitvoeren, voor een betaalbare prijs. Dit wordt gedaan door veel mensen binnen te halen en minder hoge servicekosten te vragen dan gespecialiseerde platforms en bedrijven. Hiermee kunnen hele mooie dingen worden bereikt, zoals boodschappen laten bezorgen in de corona crisis, soms zelfs binnen een uur. Synergiën aan de aanbodzijde dragen hier ook aan bij, omdat een schoonmaker vaak in staat en bereid is om ook de boodschappen te doen, te strijken, enzovoort.

Wat bijverdienen door anderen te helpen

Het voelt gewoon goed om anderen te helpen, ook al is dat betaald. Dit lijkt een extra motivatie te zijn voor veel jonge mensen (maar niet alleen jongeren) om zich bij NearOnes aan te sluiten.

“We denken echt dat NearOnes een sociaal platform is, soms vragen mensen: ‘Maar waarom is het sociaal, gaat het niet gewoon om je taakje gedaan krijgen?’ Maar het gevoel is heel anders wanneer je de recensies leest van mensen, die na een taak nog samen een hapje eten of die dankbaar uitdrukken hoe opgelucht ze zijn omdat ze niemand kenden om hulp te vragen. Dit is exact wat het platform waardevol maakt voor velen, belangrijker dan het geld dat ermee verdiend wordt. Van waarde zijn voor iemand anders en mensen leren kennen uit de buurt, geven vaak gevoelens van voldoening en verbinding.”

NearOnes hoopt dat deze impact uitgebreid kan worden naar de ouderen in de toekomst, door ze makkelijker te verbinden met jongeren uit de buurt, die gedreven zijn om ze te helpen. Lufi vat het samen: “We gaan zeker ook ouderen bereiken via onze app, we weten dat ze veel kunnen hebben aan NearOnes en dat er veel mensen zijn die ze willen helpen, zelfs vrijwillig. Dit vergt een grote verantwoordelijkheid en daarom concentreren we onze aandacht later op dit segment, wanneer we de juiste mensen, systemen en processen op orde hebben en alles soepel verloopt. Zo kunnen we de meest competente en veilig service verzekeren. “

deel dit bericht:
Receive the latest news

Subscribe To Our Monthly Newsletter

and receive all the news on events and programs