De coronapandemie zorgt bij vele startups voor onzekerheid, onrust en acute noodzaak om het roer om te gooien. De jonge bedrijven NearOnes en Bittiq, die onderdeel zijn van bedrijvenbouwer Holland Startup, grepen snel in en boorden met succes nieuwe markten aan. Hun oprichters vertellen hoe.
De persconferentie van premier Rutte half maart, waarin hij bekendmaakte dat het land op slot ging, zorgde voor een run op boodschappen. Zowel online als in de supermarkt om de hoek. Met tot wel twee weken vooruit volgeboekte bezorg-slots en lege winkelschappen tot gevolg. Lastig voor hen die niet makkelijk in de winkel kunnen komen en zodoende achter het net vissen. Het deed de startup NearOnes, die ongeveer een half publiekelijk bezig is, inzien dat haar mobiele platform ineens extra relevant is. Met de app die vraag en aanbod in klusjes als schoonmaken, oppassen en boodschappen doen bij elkaar brengt, kon het bedrijf namelijk inspringen op de behoefte om boodschappen betaalbaar thuis te laten bezorgen.
Maar niet zonder uitdagingen. Zo moesten de bestellingen wel contactloos bezorgd worden en kon het screenen van de taaknemers niet langer persoonlijk gebeuren. “We switchten naar een videocall, gecombineerd met testklusjes zodat de uitvoerders alsnog goed gescreend zijn”, legt medeoprichter Yvonne Greeuw uit.
Chefkok
Deze oplossing neemt niet weg dat een groot deel van de overige business – denk naast klusjes in huis en schoonmaken ook aan bijvoorbeeld babysitten – niet meer mogelijk was omdat mensen zo min mogelijk bij elkaar in de buurt mochten komen. Waardoor opdrachten op het platform en masse gecanceld werden en NearOnes zijn strategie moest omgooien. Waarbij het gebruik kon maken van de ervaring van de coaches van Holland Startup. Een analyse van zoekopdrachten leidde er onder andere toe dat ingezet werd op klussen als online bijles, huiswerkbegeleiding en voorlezen aan kinderen. En dat sloeg aan bij zowel aanbieders als afnemers. Greeuw: “Na verloop van tijd meldden ook steeds meer mensen die tijdelijk geen werk hebben zich aan als taaknemer, waardoor we nu een veel breder scala aan talenten op ons platform hebben. Van een chefkok die voor de buurt kookt tot een musicalster die graag theater- en zangles geeft. En dat is juist ons streven, dat je van alles kunt vragen of aanbieden.”
Meer concurrentie
De nieuwe business kwam echter niet zomaar aanwaaien. Tegelijk met een switch in de soort diensten was ook een andere marketingaanpak nodig. Greeuw: “Voorheen deden we veel face to face bij bijvoorbeeld kinderopvang, internationale scholen of gewoon in een park, waarbij we de app lieten zien en tegelijkertijd UX-interviews deden. Met prima conversies. Toen dat vanwege Corona plat kwam te liggen, hebben we ons meer in online marketing verdiept. Dat werkt qua budgetten heel anders en je hebt meer concurrentie.”
Continu experimenteren
Ook bij het drie jaar geleden opgerichte Bittiq, dat SaaS-oplossingen voor open banking levert aan financiële instellingen, betekende de crisis dat er bijgestuurd moest worden. Aan klanten had het geen gebrek, maar veel bestaande trajecten vertraagden of kwamen tot stilstand. De lange doorlooptijden die gebruikelijk bij de initiële doelgroep (banken en verzekeraars) zou het bedrijf bovendien in de problemen brengen. En dus werd er mede door de coaching binnen Holland Startup binnen enkele dagen besloten om naast de bestaande business zich ook te richten op kleinere bedrijven, gerelateerd aan onder andere fintech en schuldbemiddeling. Om de acute crisis te overleven was het nodig om niet alleen op de kostenkant te sturen, maar ook kortere verkooptrajecten te realiseren, zegt Federico Spiezia, directeur en medeoprichter van Bittiq. “Schuldbemiddelaars zijn vaak mkb’ers waar je direct contact krijgt met de directeur en dus sneller zaken kan doen.”
Dat betekende echter wel vanaf nul beginnen in een onbekende markt. Het product was er, het was alleen nog niet duidelijk hoe het precies bij de nieuwe industrie past, vat Spiezia de situatie samen. Gedurende ongeveer een maand vonden daarom gesprekken plaats met ruim honderd bewindvoerders over hoe ze werken, welke problemen ze hebben en welke oplossingen ze graag zouden zien. “De intake van een nieuwe cliënt kost bewindvoerders bijzonder veel tijd. Soms wel vijf dagen door allerlei losse bonnetjes in een schoenendoos. Terwijl wij bankrekeningen aan ons systeem kunnen koppelen en de gegevens automatisch binnenlopen. Voor die efficiëntieslag willen bedrijven wel betalen.”
De connectie met de klant, is essentieel, benadrukt Spiezia. Hier wordt binnen Holland Startup dan ook sterk op gestuurd. “Bij onze start gingen we letterlijk van deur tot deur om informatie op te halen en we experimenteren continue. Dat is de enige manier om te weten of je product waardevol is.”
Enkele dagen
Met iedere persconferentie en verruiming van de maatregelen, nam het aantal ‘oude’ klusjes, zoals schoonmaken, weer toe bij NearONes. Volledig teruggaan naar de oude manier van leven ziet Greeuw echter niet gebeuren. “Het wordt duidelijk dat mensen dingen anders gaan doen, meer online. Doordat we altijd al een adaptief model hadden, kunnen we snel inspelen op de veranderende behoefte.” Ter illustratie: de switch naar het aanbieden van online klusjes en contactloos leveren was binnen enkele dagen live. “Het is mooi om te zien dat we snel konden inspelen op de situatie. Dat is een voordeel van klein zijn, met snelle communicatie.”
Lange termijn
Ondertussen komt het moment om additionele funding op te halen steeds dichterbij voor NearOnes. Greeuw spreekt over een klein half jaar. Dat de omzet na de dip steeds sneller groeit – wekelijks zo’n tien procent – is daarbij een zegen. “Het helpt dat we inspelen op de anderhalvemeter- en de thuiswerksamenleving. Winkelen is bijvoorbeeld zeker tot het eind van het jaar een vervelende ervaring; met rijen, afstand houden en niet kunnen passen of proeven. Dat biedt ons kansen. Je kijkt ongeveer iedere maand hoe het anders gaat, met de lange termijn in het achterhoofd.”
Gewoon doorgroeien
Hoe een team functioneert heeft grote invloed op de resultaten, stelt Spiezia. Er is bij Bittiq een sterk gevoel van eigenaarschap en focus. Eveneens iets waar binnen Holland Startup de nadruk op wordt gelegd. “Er zijn altijd wel honderd kansen die zich aandoen. Je moet vooral nee leren zeggen en volledig voor één iets gaan. Daarna kun je door naar het volgende.”
Leerzaam aan de hele situatie is hoe snel werkwijzen kunnen veranderen als het moet, vertelt Spiezia. Salesmeetings via videoconferencing bleken voor zowel verkopers als de klant geen enkel probleem. “Het scheelt dat we met z’n allen in deze vreemde situatie zitten.”
Hij noemt daarbij ook het snel aanleren van nieuwe vaardigheden, zoals het maken van een webinar ter vervanging van de offline evenementen die zijn bedrijf in de planning had staan voor de lancering Bittiqs software development kit (SDK).
Het heeft ervoor gezorgd dat Bittiq gewoon doorgroeit, momenteel op zoek is naar nieuwe medewerkers en toewerkt naar een nieuwe ronde voor seed funding. “Ondanks dat zo’n beetje alles op de wereld ineens dertig procent minder waard werd, zijn we daar nog steeds helemaal klaar voor qua propositie en product market fit.”