fbpx

Zes jaar Holland Startup: ‘Juist nu is er behoefte aan slimme ondernemers en wendbare bedrijven’

Jonge ondernemers de kans bieden de maatschappij vorm te geven. Met die missie startte Holland Startup zes jaar geleden met het ontwikkelen van techstartups. Elf  bedrijven later werpen we een blik op de groei, veranderingen in het bouwproces en toekomst.

Een bedrijf starten zonder idee en geld. Holland Startup heeft een methodiek ontwikkeld waarbij ondernemerskoppels worden gevormd die samen tot een business-idee komen en hun bedrijf in fasen ontwikkelen. Een stapsgewijs proces waarin de jonge ondernemers in hun plannen en zichzelf ontwikkelen via een solide bouwproces. Daarbij financieel gesteund door Holland Startup en gecoacht door ervaren ondernemers en specialisten.

Een startup die startups bouwt, dat is behoorlijk ‘meta’. Maar de ontwikkeling van Holland Startup laat een leercurve en flexibiliteit zien die een vereiste zijn voor succes bij jonge groeibedrijven. “Ongeveer ieder jaar voeren we een fundamentele wijziging door”, zegt medeoprichter Robbert Jan Hanse terugblikkend. Zo stapten Hanse en zijn compagnon René Roskamp over van een meerderheidsbelang in de startups naar een minderheidsbelang, werd de ontwikkelsnelheid opgevoerd en de eigen bedrijfsstructuur bestendigd met vast personeel.

Upswing
De ontwikkelingen die Bittiq – het eerste bedrijf dat bij Holland Startup ontstaan is – doormaakte, is kenmerkend voor de dynamiek die binnen de venture builder heerst. De oprichters startten in 2016 met het idee van ‘een vermogensbeheerder voor iedereen’ en gingen de deuren langs in dorpen rondom Utrecht om hun idee te toetsen bij de doelgroep. Die bleken veelal geen vermogen te hebben, waarna het idee ontstond om ze te helpen beter om te gaan met hun financiën om vermogen op te laten bouwen. Met na enige tijd nog een afslag tot gevolg: de huidige focus op open finance. Een pivot van consumentgericht naar business-gericht ondernemen die het jonge bedrijf al samenwerkingen heeft opgeleverd met Centraal Beheer en Aegon. “Het begin was een heel dynamische periode. Je hebt een idee en een visie maar er is nog zoveel voor nodig voordat je van daaruit een draaiend bedrijf hebt gebouwd”, stelt Hidde Koning, medeoprichter van Bittiq.

Ondertussen ontwikkelde Holland Startup zich zelf dus ook door. Het gooit in 2016 het businessmodel om door het equitymodel aan te passen. Waar voorheen 85 procent van de aandelen in handen van de venture builder was, is dat sindsdien 25 procent. “Wij nemen in de beginjaren de volledige financiering op ons en dan wil je niet dat je investering later, bij het toetreden van andere investeerders, te veel verwatert”, verklaart Hanse. “Maar de ondernemers waar we mee werken, gaven aan graag de ‘upswing’ te hebben. Sindsdien is de aanwas van nieuwe ondernemers extra hard gegroeid.”

Experimenteer-mindset
Kort na die wijziging is in 2017 ook het eerste eigen fonds opgehaald bij externe investeerders, van waaruit de ontwikkeling van de startups wordt gefinancierd. Wat voor een versnelling zorgde. “Door de funding hebben we meer startups kunnen bouwen en de manier waarop we dat doen kunnen verbeteren en versnellen”, aldus Hanse.

Koning heeft Holland Startup zich met de startups mee zien ontwikkelen, stelt hij. Naast praktische zaken als meer kantoorruimte, zijn er ook relevante specialismen toegevoegd, die in verdere fases nodig zijn. “Hun rol verandert van bijna dagelijkse begeleiding naar een meer board-achtige ritmiek.”

Dat Bittiq en het pas in 2018 gestarte Neurolytics momenteel beide toe zijn aan hun seed-ronde illustreert de versnelling in het bouwproces. “We hebben onder andere sales coaching aan ons curriculum toegevoegd. En later het verankeren van een experimenteer-mindset in alles wat de startups doen. Mede daardoor halen onze startups nu veel eerder hun eerste omzet na hun start. Dat is van 24 naar twaalf maanden gegaan.”

Passie
Koning: “Als venture builder ondersteunt Holland Startup je, maar het maken van fouten is niet te voorkomen. Die moet je ook maken, maar binnen het Holland Startup proces word je wel geholpen om ze sneller te maken, als de impact nog beperkt is. Hierdoor versnelt het leerproces en ook de groei.”

Hij onderstreept ook de waarde van de community die binnen Holland Startup is ontstaan. Geen soft issue, zo blijkt. “Een onderneming opzetten kan op momenten eenzaam zijn. Het sterkt je dan om te weten dat je er met een ervaren partner in staat. Daarnaast is ook de community van startups waardevol, waardoor je makkelijk met andere oprichters kunt sparren over je uitdagingen.”

Een andere belangrijke wijziging is het loslaten van de aanvankelijke investeringsthesis – het beeld van hoe een startup eruit moet zien. De indeling in onder andere fintech, HR en eHealth heeft plaatsgemaakt voor een bredere visie. “De eerdere opzet werkt goed als je een platte investeerder bent, maar minder als je startups bouwt. Een entrepreneur first­-aanpak werkt beter, gezicht op zijn of haar passie en denkrichting.”

Doorgroeien
Zoals eerder genoemd is er ook intern bij Holland Startup een belangrijke wijziging doorgevoerd: de overstap van een zzp- naar een medewerkerstructuur. Hanse: “Dat is belangrijk geweest voor de betrokkenheid.”

Dit alles bij elkaar opgeteld, maakt dat Holland Startup in het juiste spoor is gezet voor forse groei in 2020, ware het niet dat de hele wereld in de ban raakte van Corona. Desondanks zijn ook dit jaar nieuwe bedrijven gestart, zoals Localpepper en Wellabee. En speelden bijvoorbeeld Neurolytics en Nearones snel in op de veranderende marktomstandigheden en zagen zij de vraag naar hun oplossingen extra hard groeien door toenemende interesse in online diensten. Hanse: “Het bewijst dat er juist nu vraag is naar ondernemers die kansen zien en bedrijven bouwen die wendbaar zijn. We zullen dan ook alsnog flink doorgroeien.”

deel dit bericht:
Receive the latest news

Subscribe To Our Monthly Newsletter

and receive all the news on events and programs