fbpx

Als expat een bedrijf starten in Nederland? Houd hier rekening mee

Nederland is een geweldige plek om een eigen bedrijf te starten. Er zijn genoeg marktkansen, mensen staan open voor nieuwe ontwikkelingen en willen daar ook voor betalen.
Aan de andere kant… in Nederland zijn er een groot aantal administratieve zaken waar je rekening mee moet bij het starten van een eigen bedrijf. Om hier een bedrijf te starten, moet je er bijvoorbeeld eerst voor zorgen dat je daadwerkelijk in Nederland mag wonen en werken.
Kom je niet uit een EU- of EER-land of ben je geen Zwitser? Dan moet je een MVV (‘Machtiging tot Voorlopig Verblijf’) en in sommige gevallen een tewerkstellingsvergunning (TWV) aanvragen. Houd bij het aanvragen rekening met het feit dat jouw beoogde onderneming een wezenlijk Nederlands belang moet dienen.

Nederlandse rechtsvormen

Wanneer je zeker weet dat je in Nederland kunt wonen en werken, is het tijd om te beslissen welke rechtsvorm jouw bedrijf zal aannemen. Het is belangrijk om een structuur te kiezen met de juiste rechtsvorm, dit bepaalt namelijk de aansprakelijkheid voor de fiscale verplichtingen.

Dit kan best ingewikkeld zijn, gelukkig zijn er dienstverleners als Holland Startup die jou helpen bij het nemen van zulke beslissingen. Zo kiezen freelancers en kleine ondernemers meestal voor de eenmanszaakstructuur, waar de meest voorkomende vorm voor grotere bedrijven een BV is.

Bedrijfsregistratie bij de Kamer van Koophandel

Wanneer je hebt besloten welk type bedrijf je wilt starten, registreer je je bij KvK (Kamer van Koophandel). Dit is verplicht. Inschrijving dient plaats te vinden vanaf één week voor aanvang van de werkzaamheden tot een week na aanvang van de werkzaamheden.

Zodra jouw bedrijf geregistreerd staat bij de KvK, krijg je een uniek bedrijfsnummer, ook wel het KvK-nummer. Het is verplicht om dit nummer te gebruiken op alle facturen en uitgaande post.

Nederlandse Bedrijfsbelasting

Naast een registratie bij de KvK, moet jouw bedrijf ook geregistreerd zijn bij de Belastingdienst. Het is verstandig om je zo snel mogelijk te registreren, zodat je aanspraak kunt maken op btw-aftrek.

Hoe werkt de Nederlandse BTW (VAT)?

– Wanneer je klanten factureert voor jouw diensten of wanneer zij betalen voor jouw producten, moet je 21% extra BTW-belasting toevoegen aan je normale tarief.
– Ieder kwartaal bereken je de BTW-aangifte en draag je de BTW af aan de belastingdienst.
– BTW draag je af, maar BTW van bedrijfskosten kun je aftrekken.


Naast de BTW, betalen bedrijfseigenaren in Nederland enkele of alle van de volgende belastingen:

  • Inkomstenbelasting
  • Loonbelasting (wanneer je werknemers hebt)
  • Vennootschapsbelasting (alleen van toepassing op bedrijven met rechtspersoonlijkheid)

Ook voor hulp bij de Nederlandse bedrijfsbelasting kun je vanzelfsprekend contact opnemen met Holland Startup.

Bedrijfsadministratie

In Nederland zijn bedrijven verplicht om een bedrijfsadministratie bij te houden. Iedere ondernemer is wettelijk verplicht om deze administratie gedurende 7 jaar te bewaren. De Bedrijfsadministratie bevat onder andere:

– Verzonden en ontvangen facturen
– Bankafschriften
– Contracten en overeenkomsten
– Kosten van zakelijke activiteiten

Last but not least - verzekeringen en pensioenen

Als zelfstandige ondernemer loop je nu eenmaal risico’s en heb je veel verantwoordelijkheden.
Het afsluiten van een verzekering beschermt je tegen zulke risico’s en nog belangrijker: het afsluiten van een verzekering kan een inkomen garanderen als je zelf niet kunt werken. De drie belangrijkste verzekeringen voor ondernemers vind je hieronder:

  1. Als ondernemer ben je aansprakelijk voor letselschade en materiële schade die jij, jouw product of jouw medewerkers namens jou veroorzaken. Daarom is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering van belang. Deze verzekering vergoedt de schade die jij vanuit je bedrijf aan anderen toebrengt.
  2. Nog een veelvoorkomende verzekering is de arbeidsongeschiktheidsverzekering waarmee je verzekerd bent van een inkomen als je langdurig ziek bent.
  3. Een ziektekostenverzekering is verplicht voor iedereen in Nederland. Als ondernemer betaal je een bijdrage gebaseerd op je belastbaar inkomen.

Conflicten komen voor, zowel met klanten, werknemers of leveranciers. Het overkomt iedereen. Daarom sluiten veel startende ondernemers een rechtsbijstandsverzekering af. Bij het afsluiten van deze verzekering kun je rekenen op hulp en advies bij juridische problemen.

Bij Holland Startup maken first-time entrepreneurs hun ondernemersambities waar. Wij begeleiden, coachen en financieren jonge ondernemers om ideeën om te zetten in succesvolle startups.
We enable young entrepreneurs to shape our society! Doe je mee?

deel dit bericht:
Receive the latest news

Subscribe To Our Monthly Newsletter

and receive all the news on events and programs