fbpx

7 Stappen bij het starten van een eigen bedrijf

Starten met ondernemen? Dat kan iedereen. Je hebt geen diploma, een hoop geld op de bank, of jaren bedrijfservaring nodig om een bedrijf te starten. Wat je wel nodig hebt is een sterk plan én de drive om je aan de stappen in dat plan te houden.

Als je dit leest, is de kans groot dat je die drive al hebt, maar je misschien niet weet waar je moet beginnen. Daarom hebben we een stappenplan opgesteld met 7 essentiële stappen voor de startende ondernemer.

1. De meest fundamentele vraag: waarom wil je een bedrijf starten?

Meer geld? Meer vrijheid? Denk hier goed over na! Wat drijft jou?

Stel jezelf de volgende vragen om erachter te komen wat voor bedrijf je zou willen runnen, en wat daar voor nodig is.

 • Welke vaardigheden heb je?
 • Waar ligt je passie?
 • Hoeveel kapitaal heb je nodig?

2. Een tweede fundamentele vraag: wat voor bedrijf zou je willen runnen?

Heb je al een idee? Zo ja, dan kun je deze vraag skippen. Zo niet, ook geen probleem. Er zijn een heleboel brainstormmethoden voor het bedenken van een goed idee.

 • Welke technologieën kunnen het leven zoals we dat kennen veranderen?
  Kun jij de curve voor zijn? Overigens hoef je het wiel niet opnieuw uit te vinden, een bestaand business model toepassen op jouw branche of niche is ook een goed verdienmodel.
 • Waar is vraag naar?
  Als jij een oplossing bedenkt op iets dat veel mensen als een probleem zien, wordt daar vanzelfsprekend voor betaald. Probleemoplossers zijn altijd en overal nodig.

3. Grondig marktonderzoek

De meest voorkomende fouten bij het uitvoeren van marktonderzoek zijn:

 1. Alleen secundair onderzoek gebruiken.
 2. Alleen gebruik maken van online bronnen.
 3. Alleen de mensen die je goed kent ondervragen.

Laat daarom verschillende mensen kennismaken met jouw product of dienst om er achter te komen wat zij ervan vinden. Een frisse blik kan ervoor zorgen dat je ineens ergens achter komt waar je nooit eerder aan hebt gedacht, of iets wat je over het hoofd hebt gezien.

4. De juridische aspecten

Het is verstandig om direct rekening te houden met de mogelijke juridische aspecten. Op deze manier hoef je je in een later stadium minder zorgen te maken over iemand die ervandoor gaat met jouw idee of dat je aangeklaagd wordt voor iets dat je niet aan zag komen.

5. Schrijf een businessplan

Een businessplan is een beschrijving van hoe jouw bedrijf zich zal ontwikkelen. Vanaf de start tot het beoogde resultaat.
Hoe je een business plan schrijft? Dat lees je in dit artikel!

Bij Holland Startup kiezen we ervoor om het businessplan te vervangen voor de Lean Canvas methode.

6. De financiering

Er zijn talloze manieren om aan middelen te komen die jou kunnen helpen om jouw bedrijf een boost te geven bij de start. Wij lichten 3 veelvoorkomende manieren uit:

 • Financier jouw startup zelf. Op deze manier kan het langer duren, maar je hebt je lot (en vermogen) in eigen handen.
 • Vraag een subsidie aan voor kleine bedrijven. Dit kan een lastig proces zijn, maar het kost je in ieder geval géén eigen vermogen. Natuurlijk kun je aanspraak maken op de startersaftrek en zelfstandigenaftrek, maar het kan nooit kwaad om onderzoek te doen naar subsidies.
 • Benader een incubator of accelerator. Incubators en accelerators zijn er om startende bedrijven naar het volgende level te helpen. De meeste incubators bieden middelen, waaronder kantoorfaciliteiten en consultancy, maar vaak kun je ook gebruik maken van netwerkmogelijkheden en zelfs seed funding.

7. Bouw een team

Om een bedrijf op te schalen, heb je een team nodig. Je moet bepaalde verantwoordelijkheden overdragen aan anderen. De belangrijkste redenen om taken uit te besteden zijn kostenbesparing én het verleggen van de bedrijfsfocus. Wanneer je wilt groeien, kun je niet alles alleen! Het uitbesteden van jouw taken is niet alleen een kwestie van geld besparen. Uitbesteden is een cruciaal aspect van innovatie en groei.

Belangrijk bij het bouwen van een team: geef altijd duidelijk aan wat de bedrijfsdoelstellingen zijn. Zorg ervoor dat iedereen zijn of haar rol binnen de organisatie begrijpt.

Besef je vooral dat je werk als ondernemer nooit klaar is. Je zult voortdurend aan het werk zijn. Wanneer je doet wat je leuk vindt, is dat allesbehalve erg!

Bij Holland Startup maken first-time entrepreneurs hun ondernemersambities waar. Wij begeleiden, coachen en financieren jonge ondernemers om ideeën om te zetten in succesvolle startups.

We enable aspiring entrepreneurs to build a SAAS software company Doe je mee?

deel dit bericht: