fbpx

7 manieren om jouw startup te financieren

Je hebt het idee, de drive én de kennis: maar hoe zit het met kapitaal? Financiering is een essentieel onderdeel van elk bedrijf, zonder het startkapitaal kun je namelijk niet van start…up.

Ondernemers zijn over het algemeen slim én ijverig. Ze weten precies wat ze willen en hoe ze er komen. Velen weten echter niet hoe ze hun start-up het beste kunnen financieren. Herkenbaar? Dan is dit artikel een must read. Holland Startup laat je 7 manieren zien om jouw startup te financieren!

1. Vraag een subsidie aan

Wie niet waagt, wie niet wint! Een subsidie aanvragen voor jouw bedrijf is een gangbare manier om jouw plannen te financieren. Verwacht echter niet dat je een massale check ontvangt.

Er zijn talloze subsidies beschikbaar, aangeboden door de overheid en zelfs door particuliere ondernemingen. Subsidies zijn zeker de moeite waard, het is een van de opties voor de financiering van jouw startende onderneming.

2. Crowdfunding

Crowdfunding wordt over het algemeen ingezet door startende of groeiende bedrijven. Het is een innovatieve manier om financiering te vinden voor nieuwe projecten, bedrijven of ideeën.

Het kan ook een manier zijn om een community rond jouw bedrijf te cultiveren. Door gebruik te maken van de kracht van de online community krijg je nuttige marktinzichten en toegang tot nieuwe klanten. 

Crowdfunding is een van de favoriete financieringen van bedrijven in de digitale economie, en waarschijnlijk ook de snelste manier om financiering voor een nieuw bedrijf te verkrijgen. 

Je hoeft zelfs niet eens massaal tech-savvy te zijn om een crowdfunding campagne te lanceren, maar wat je wel nodig hebt is een overtuigende pitch!

3. Benader een angel investor

Een groot voordeel van het werken met angel investeerders is het feit dat zij vaak meer bereid zijn om een groter risico te nemen dan traditionele financieringsinstellingen, zoals banken. Angel investors zijn meestal ervaren zakenmensen met een aantal jaren werkervaring én kennis. Bij het benaderen van potentiële angel investors, zorg je ervoor dat zij meer over jou te weten krijgen, zowel over jou als founder, als over jouw business. 

 
De meeste angel investors zullen vragen om een pitch. Is het eenmaal zo ver? Neem tijdens de pitch meeting vooral de tijd om een goede verstandhouding op te bouwen. Angel investeerders investeren liever in een ondernemer die ze leuk vinden, dan een idee dat ze leuk vinden. 

Vind de juiste angel investeerder en profiteer niet alleen van hun financiële steun, maar ook van hun wijsheid.  Is jouw startup klaar voor een angel investor? Dat lees je in ons blog!

4. Zelf geld inzamelen

Veel ondernemers kiezen ervoor om hun bedrijf helemaal zelf te financieren, te ‘bootstrappen’.
Ze kiezen ervoor om gespaard geld te investeren in de groei van hun bedrijf.  Zo behouden zij volledige controle: meer dan 90% van de startende ondernemingen gaat van start zonder de hulp van leningen of subsidies. 

5. Vrienden en Familie

Het idee om vrienden en familie te benaderen voor kapitaal, ligt bij sommige ondernemers niet lekker. Bij andere ondernemers dan juist weer wél. Veel van ’s werelds topondernemers geven toe dat ze al vroeg in hun carrière lenen bij hun sociale netwerk. ls er iemand bereid is om jou te helpen, is het een familielid of een goede vriend! 

Vraag je wel af of je deze relaties wilt riskeren… 

6. Risicokapitaal

Dit is niet voor iedereen weggelegd. Het vinden van een durfkapitaalverstrekker die jouw visie deelt, of op zijn minst gelooft in jouw vermogen om jouw business richting een succesvolle, winstgevende onderneming te brengen, is lastig. 

Daarnaast willen risicokapitaalfondsen hun investering het liefst zo snel mogelijk terugverdienen, om vervolgens naar de volgende nieuwe start-up te gaan.

7. Een lening bij de bank aanvragen

Een Non-profit microlening bijvoorbeeld. Een prima optie voor de financiering van een startup. Microleningen zijn over het algemeen beschikbaar tussen €500 en €50.000. 

De voordelen van deze optie zijn dat je het volledige eigen vermogen behoudt en dat je een groot bedrag kunt ontvangen. Het nadeel is dat je alles moet terugbetalen, plus rente…

Ben je van plan om een lening aan te vragen? Bij het aanvragen van een lening, moet je details aan de kredietverstrekker kunnen laten zien. Zonder businessplan word je niet serieus genomen, en wordt jouw aanvraag waarschijnlijk niet eens in behandeling genomen.

Het is erg nuttig zijn om jouw bedrijfsplan door te nemen met een specialist. Holland Startup begeleidt, coacht en financiert jonge ondernemers om ideeën om te zetten in succesvolle startups. We enable young entrepreneurs to shape our society! Doe je mee?

deel dit bericht:
Receive the latest news

Subscribe To Our Monthly Newsletter

and receive all the news on events and programs