fbpx

5 tips voor de perfecte investeerders pitch

Het geven van een pitch voor een investeerder blijft heel spannend als ondernemer. Toch zal je dit in je startup carrière wel vaker moeten doen, want dit is essentieel om jouw product of service op de markt te brengen, en om deze verder te laten groeien.

Je pitch staat of valt bij een goede voorbereiding, maar hoe pak je dat aan? Dat is een goede vraag, en daar helpen we je graag mee. Wij vroegen onze eigen startups om tips die hen helpen bij pitchen. Lees hieronder de beste tips, zodat jij vol zelfvertrouwen naar investeerders toe kunt.

Creëer een dialoog

Wat pitchen lastiger maakt dan gewone gesprekken is dat mensen zich niet fijn voelen als hen iets wordt verkocht. Daarom is het belangrijk dat je investeerders ook het gevoel geeft dat je hen betrekt in een gesprek. Mensen zeggen om deze reden ook wel dat het voorbereiden van de Q&A belangrijker is dan de pitch zelf, daar zit dus zeker een kern van waarheid in.

Creëer een dialoog waarin je vragen en twijfels die investeerders hebben zo goed mogelijk beantwoordt. Als startup zou je je constant moeten voorbereiden voor vragen over je concept, en hier ook een heldere uitleg voor moeten hebben.

Type investeerder

Lees je niet alleen in op je eigen startup, probeer er ook achter te komen met wat voor type investeerder je praat. Zijn het mensen die graag meer horen over getallen of gebruikersverhalen? Focussen ze meer op het businessmodel of het team?

Het zou zonde zijn als je veel vertelt over wat je zelf interessant vindt, en daarbij niet let op waar de interesse van de investeerders ligt. Let hierbij wel op dat het niet de bedoeling is dat je alleen maar over het interessegebied van de persoon tegenover je praat, je staat er immers ook voor jezelf en je eigen team.

Wees altijd eerlijk

Het liefste vertel je als founder alleen maar over hoe goed jouw startup het doet en waar deze naartoe kan gaan. Je investeerder zal echter ook wellicht wat meer kritische vragen stellen, of punten aansnijden die minder rooskleurig zijn. Blijf altijd eerlijk.

De investeerder tegenover je komt er meestal vrij snel achter als je aspecten van je business verbloemt, zorg er dus voor je dat je een authentiek verhaal hebt.

Assertiviteit en openheid

Balanceer assertiviteit met openheid. Je wilt niet twijfelachtig overkomen in je pitch, maar doe ook niet alsof je de wijsheid in pacht hebt. Je kunt dit goed laten zien door actief te vragen naar wat de andere partij denkt of vindt. Je bent immers ook bij deze investeerder om jezelf verder te ontwikkelen.

Sta open voor ideeën, dat helpt jou verder als ondernemer, en de investeerder voelt zich ook gewaardeerd en gehoord.

Wees onconventioneel

In de startup wereld staat innovatie centraal. Zorg er dan ook voor je dat je benadrukt wat jou uniek maakt, maar ook dat je deze uniekheid probeert te laten zien in je presentatie. Je kunt bijvoorbeeld attributen gebruiken, een verhaallijn in je presentatie verwerken, een prentenboek maken van je pitchdeck, wees creatief!

De kanttekening hierbij is wel dat creativiteit niet ten koste moet gaan van functionaliteit. Het is leuk als je de presentatie op een eigen manier aanvliegt, maar stop geen tijd in toneelstukjes als je financiële cijfers niet duidelijk in je presentatie staan.

deel dit bericht: